Európa lelkét akarja megtalálni Matteo Renzi

2014. július 03. 08:27

Július 1-től Olaszország vette át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. Az olasz miniszterelnök az Európai Parlamentben arról beszélt: amivel a kontinensnek a következő hat hónapban szembe kell néznie, az az, hogy sikerül-e újra megtalálni Európa lelkét. Konkrétumok tekintetében főleg a stabilitási és növekedési paktumot kritizálta, amely szerinte ez utóbbit nem szolgálja eléggé.

2014. július 03. 08:27

Az Európai Unió Tanácsának olasz soros elnökségi programját ismertette szerda délután az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Renzi közölte: a konkrét tervezett teendők programját írásban adja majd be a parlamentnek, ezért annak részleteibe nem is óhajt belemenni. Azután arról beszélt, hogy az újonnan megválasztott EP-képviselők felelőssége azért nagy, mert nekik is az a feladatuk, hogy visszaszerezzék az Európai Unióba vetett bizalmat.

Mit látnánk, ha Európa csinálna egy selfie-t? Egy fáradt, megtört, unott arcot látnánk. És joggal” – mondta Matteo Renzi. A legnagyobb kihívás, amellyel Renzi szerint a kontinensnek a következő hat hónapban szembe kell néznie, az az, hogy sikerül-e újra megtalálni Európa lelkét.

Renzi elmondta, hogy nem akarja alábecsülni a pénzügyi nehézségeket. Olaszország az EU egyik alapító tagja, többet fizet be az uniós büdzsébe, mint amennyit kivesz belőle, és erre büszke is, mert az Európai Unió értékét nem csak pénzben mérik. „Nem azzal szereztünk szavazatokat, hogy Brüsszelt hibáztattuk, hanem rámutattunk, hogy Itália gondjai Itáliában gyökereznek” – közölte az olasz miniszterelnök.

Az uniós államháztartási szabályokról kijelentette: Róma tiszteletben akarja tartani azokat, de emlékeztetett, hogy a stabilitási és növekedési paktumnak nem csak az előbbiről, hanem az utóbbiról is szólnia kellene, és a növekedést kellene fókuszba állítani. „A világ kétszer gyorsabban halad, mint Európa. Fel akarunk zárkózni? Az élre akarunk állni?” – tette fel a kérdést Matteo Renzi.

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője emlékeztette Renzit, hogy az „adósság elpusztítja a jövőt”. Úgy vélekedett, hogy tanulni kell a múlt hibáiból, és ezzel egy időben elítélte, hogy szociáldemokrata politikusok a szabályok lazításáról beszélnek most, hogy a piacok megengedőbbek. „Ön bizalomról beszél. Mi a helyzet, ha ígér valamit egy barátjának, majd nem tartja be a szavát? Elveszíti a bizalmát. Ugyanez történik, ha a választóknak tett ígéretünket szegjük meg. Vállalni kell a felelősséget, és teljesíteni kell, amit vállaltunk” – utalt az egységesen elfogadott államháztartási szabályokra a bajor konzervatív politikus.

A szociáldemokraták EP-csoportjának olasz vezetője, a Renzi vezette Demokrata Párthoz tartozó Gianni Pittella úgy fogalmazott: a cél egy méltányosabb és demokratikusabb Európa megteremtése, amely mindenkinek rendes állást és fizetést tud biztosítani, az államháztartási szabályokban rejlő rugalmasságot pedig igenis a lehető legnagyobb mértékben ki kell aknázni.

A témához magyar részről a jobbikos Morvai Krisztina és az MSZP-s Szanyi Tibor szólt hozzá. Morvai azt a kérdést feszegette, hogy mit jelent vajon a növekedés, egyúttal úgy vélte, hogy Magyarországon a külföldi vállalatok profitja növekszik ugyan, de ebből a magyar emberek többsége alig lát hasznot, mert a profitot szerinte kiviszik az országból. Szanyi a gyermekéhezés elleni küzdelemben kérte Matteo Renzi segítségét, és azt kérte, támogassa azt a kezdeményezést, hogy az élelmiszereket ne terhelje adó.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
paraklétosz
2014. július 03. 11:42
A Kapitány nagyra tör: nem elégszik meg a magyarországi gyermekéhezés felszámolásával, kiterjeszti egész Európára e nemes harcot. S elmúttnyócév?
Csigorin
2014. július 03. 11:34
Keresse Amerikaban, oda adta el...
tango47
2014. július 03. 10:50
Eddig csak Európa szellemét keresték egyesek (a magyar jogszabályokban és az Alaptörvényünkben), most már a lelkét is keresik. És mi lesz, ha megtalálják?
balbako_
2014. július 03. 09:35
Na ez a duma rész. Mit fognak tenni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!