Átírták az oroszok a maláj gépről szóló Wikipédia-szócikket

2014. július 19. 14:47

Az orosz állami tévé IP-címéről módosították a Wikipédia angol nyelvű szócikkét a maláj gép lelövéséről. Azt írták bele, hogy ukrán katonák lőtték le a gépet. Egy szakadár vezető közben azt állította, hogy több naposak a gép lezuhanása után talált holttestek.

2014. július 19. 14:47

Pénteken egy rövid időre átszerkesztették a Wikipédia angol nyelvű szócikkét a Kelet-Ukrajna fölött lelőtt ukrán gépről. A szócikkben eredetileg az szerepelt, hogy az egyoldalúan kikiáltott Donyecki Népköztársaság terroristái lőtték le a gépet egy, az oroszoktól kapott Buk légvédelmi rakétával. A módosítás után az volt olvasható, hogy ukrán katonák lőtték le a repülőt.

A módosítást a RuGovEdits nevű twitterbot szúrta ki, ami automatikusan figyeli az orosz állam tulajdonában lévő IP-címekről végzett Wikipedia-változtatásokat. A módosítás az orosz állami tévé IP-címéről érkezett – írja az Index.

Közben Igor Sztrelkov szakadár vezető egy interjúban azzal vádolta meg az ukrán hatóságokat, hogy halottakat szállítottak a gép roncsainak közelébe. Ezt azért gondolja, mert állítása szerint a roncsok közt talált holttestek több naposak. Sztrelkov, aki Igor Girkin néven az orosz titkosszolgálat aktív tisztje, azt is elképzelhetőnek tartja hogy még a felszállás előtt csempésztek holttesteket a gépre, számítva arra, hogy az oroszbarát fegyveresek rakétát indítanak rá – összegzi az interjút a hvg.hu.

A szakadár vezető szerint az is gyanús, hogy sok orvosi felszerelés volt a gépen. Ugyanakkor az már kiderült, hogy sok orvos volt a gépen, akik az ausztráliai AIDS világkongresszusra utaztak.

Összesen 303 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2014. július 20. 21:44
Érdekes nem esik szó a légitársaságok felelőségéről.Ez egy hadműveleti terület.Nagyhatótávolságú légvédelmi fegyverek,mind a két oldalon.Már több gépet is lelőtek.Érdekes módon,amikor megtörtént a baj,Ukrajna légtere egy napon belül kiürült!Persze a kerülö nagy veszteség.
Megbünhõdte már a nép
2014. július 20. 09:35
En még irtam át Wiki-ben az Erdélyrõl szóló orosznyelvű cikket. Hol ott be volt irva, hogy az Erdely 1919-ben "egyesült" Romaniaval. Atjavitottam, hogy az annekcio volt. Mandiner irjon rólam is egy cikket. Ez egy mese, komolyan.
ciprióta
2014. július 20. 05:55
na ez az igazi putyini oroszhon valódi arca, fasiszta, félnomád, rasszista, felelőtlen , terrorista állam , nemzetiszocialista elemekkel, göbbelsi propagandával, sztalini önkényuralommal .
Vadjoe
2014. július 20. 00:43
Én általában a jobboldal favorizálom, de ettől az észnélküli oroszseggnyaló-szervilitástól a gyomrom felfordul. A Fidesz-fanok még hagyján, de a Jobbik szimpatizánsok hogy a fenébe egyeztetik össze azt, hogy gyűlölik a szovjet-kollaboráns posztkádári baloldalt, miközben csüngnek Putyin minden szaván! Szeretném felhívni sokak figyelmét, hogy a Szovjetunió a 90-es évekre gyakorlatilag elvesztette a hidegháborút! Oroszország egyedül mégis mire számíthat? Mi a bánatos búvalbaszott ideológia az, ami azt diktálja, hogy az oroszoknak MINDIG igazuk van, akármi is történik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!