Iraki válság: Tony Blair is megszólalt az ügyben

2014. június 15. 12:59

A jelenlegi iraki iszlamista felkelésnek nem az az oka, hogy a nyugati szövetségesek 2003-ban katonai beavatkozással eltávolították Szaddám Huszein néhai iraki elnök rezsimjét, mondta vasárnap Tony Blair.

2014. június 15. 12:59

Nagy-Britannia egykori munkáspárti miniszterelnöke, aki az iraki invázió idején állt a brit kormány élén, a BBC vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a szíriai polgárháború példája is mutatja, hogy egy brutális diktátor hatalmon hagyásával még nem múlnak el a problémák. Blair szerint az iraki válság mindenkit érintő regionális probléma. A volt brit kormányfő saját honlapján is megjelentetett egy értékelést, amelyben úgy vélekedik: a jelenlegi iraki erőszakcselekmények kirobbanása megjósolható volt már akkor, amikor a Nyugat úgy döntött, hogy nem tesz semmit Szíriában.

Szíria a nagy probléma

Blair szerint a második legnagyobb iraki város, Moszul elfoglalását a szunnita fegyveres lázadók a határ túloldalán, Szíriában tervelték ki. A lázadókat Szíriában képezték ki és a szíriai polgárháború csatáiban edződtek. Az iszlamista szélsőség újjáépülését, finanszírozási forrásainak megújulását és újbóli felfegyverzését az tette lehetővé, hogy ezek a csoportok a szíriai háborúban terjeszkedhettek és szerezhettek tapasztalatokat, írta a brit politikus.

Tony Blair ugyanakkor az iraki fejlemények elsődleges okaként Núri al-Máliki iraki miniszterelnök kormányának szektarianizmusát nevezi meg. Az iraki kormány valós lehetőséget szalasztott el arra, hogy megteremtsen egy összetartó országot. Mindemellett az olajexport-bevételeket sem az ország újjáépítésére használta fel, és az iraki fegyveres erők sem látták el megfelelően feladatukat. Mindez elidegenítette az iraki szunnita közösséget, és felvethető az a kérdés is, hogy az amerikai fegyveres erőket nem vonták-e ki túl hamar Irakból, áll Blair írásában.

Meg kell szabadulnunk attól a gondolattól, hogy (az iraki válságot) mi okoztuk, mert nem mi okoztuk, állapítja meg mindezek alapján a volt brit kormányfő.

A szakértők nem osztják Blair álláspontját

Következtetéseinek mindazonáltal több szakértő is ellentmondott. Sir Christopher Meyer, az egyik legtekintélyesebb brit diplomata, aki 1997 és 2003 között - vagyis Blair kormányra kerülésétől az iraki beavatkozás évéig - Nagy-Britannia washingtoni nagykövete volt, a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lapban azt írta: a Huszein-rezsim elleni hadjárat és az utána kialakult iraki helyzet kezelési módja talán a legjelentősebb oka annak, hogy Irakot most szektariánus erőszakhullám öntötte el.

„Most aratjuk le, amit 2003-ban elvetettünk (...) Ez nem utólagos okoskodás, a háború előtt is tudtuk, hogy Szaddám Huszein eltávolítása súlyos mértékben destabilizálja Irakot, amelyet Huszein 24 évig vasmarokkal irányított” - fogalmaz írásában Sir Christopher Meyer. Eric Groves professzor, a liverpooli egyetem biztonságpolitikai szakértője a BBC-nek adott vasárnapi nyilatkozatában bizarrnak nevezte Blair okfejtését. Hangsúlyozta, hogy Szíriában az a szélsőséges szunnita csoport - az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) - is harcol Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen, amely Irakban jelentős területeket hajtott ellenőrzése alá. Ha a Nyugat Szíriában beavatkozott volna, azt nem az ILIÁ, hanem az Aszad-rezsim ellen tette volna, és az intervenció éppen az ILIÁ érdekeit szolgálta volna - mondta Groves.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 15. 16:17
"és felvethető az a kérdés is, hogy az amerikai fegyveres erőket nem vonták-e ki túl hamar Irakból, áll Blair írásában." Szerencsére Németországban nem fenyeget az amerikai erők "túl gyors" kivonása így 70 év megszállás után sem. Blair szerint mennyi idő a nem túl hamar? 20 év? 50 év? 100 év?
Akitlosz
2014. június 15. 16:15
Pedig de. Felettébb valószínűtlen, hogy ilyen felkelés kitört volna Irakban ha még mindig a Husszein klán uralná az országot.
odysseus
2014. június 15. 15:56
Blair pubi (a brit gyurcsány) inkább keresse azokat a tömegpusztító fegyvereket, amiért a háborút indították Irak ellen, mert addig egyelőre 95-100 000 iraki civil áldozat haláláért felelős az iq-vitéz kisbussal együtt.
kuwiq
2014. június 15. 15:24
elnézést, de a szíriai "arab tavaszt" kik találták ki és pénzelték???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!