A foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők jól vannak, de SZBU-sokat is elfogtak

2014. április 27. 15:48

Megmutatták újságíróknak a Moszkva-barát szeparatisták a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett nemzetközi katonai megfigyelőket, akik jól vannak, nem szenvedtek sérüléseket. Közben az ukrán biztonsági szolgálat, az SZBU embereit is elfogták a szeparatisták. A brit külügyminiszter a Moszkva elleni szankciók kiterjesztését helyezte kilátásba.

2014. április 27. 15:48

Megmutatták újságíróknak a Moszkva-barát szeparatisták a Kelet-Ukrajnában foglyul ejtett nemzetközi katonai megfigyelőket vasárnap Szlovjanszkban. az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői jól vannak, a fogva tartartásuk során nem szenvedtek sérüléseket. A küldöttség egyik német tagjának megfogalmazása szerint ők nem foglyok, hanem Vjacseszlav Ponomarjovnak, Szlovjanszk szakadár polgármesterének „vendégei”. Hozzátette viszont, hogy nem tudja, mikor és milyen feltételek mellett engedik őket szabadon.

Közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) megerősítette, hogy munkatársait fegyveresek foglyul ejtették a Donyeck megyei Horlivkában. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hányan estek fogságba. Az SZBU sajtóközpontjának közlése szerint a biztonsági szolgálat tagjainak az lett volna a feladata, hogy elfogjanak egy orosz állampolgárt, akit Volodimir Ribak horlivkai városi képviselő brutális meggyilkolásában való részvétellel gyanúsítanak. Fegyveresek támadtak viszont rájuk, megakadályozták őket feladatuk végrehajtásában és foglyul ejtették őket. A Donyeck megyei ügyészség bűnügyi eljárást indított az SZBU-tagok munkavégzésének törvénytelen akadályozása miatt. A terrorellenes művelet parancsnoksága lépéseket tesz a biztonsági szolgálat tagjainak kiszabadítására és az elkövetők megbüntetésére.

Viktorija Szjumar, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) helyettes vezetője Facebook-oldalán kifejtette, hogy a foglyul ejtett EBESZ-megfigyelők és az SZBU-tagok arra kellenek a „terrorista csoportoknak”, hogy kedvezőbb feltételeket csikarjanak ki maguknak. „A terrorellenes művelet résztvevői bekerítették őket, és a gyűrű egyre szorosabb körülöttük” – írta. Hangsúlyozta, hogy a valóságban „klasszikus terroristák” azok a Kelet-Ukrajnában tevékenykedő szakadár fegyveresek, akiket az orosz média előszeretettel nevez „milíciáknak”, és akiket a moszkvai vezetés harckocsikkal akar megvédeni.

Eközben Ihor Kabanenko admirális Facebook-olalán azt írta, hogy az orosz fegyveres erők három, nagy erejű egységét teljes harckészültségbe helyezték az ukrán határnál. Véleménye szerint ez jelentheti azt, hogy Moszkva folytatja a feszültségkeltést, és a destabilizáció gerjesztését Kelet-Ukrajnában. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy az orosz fegyveres erők behatolásra készülnek Ukrajna területére „békefenntartói küldetés” címén.

Willan Hague brit külügyminiszter vasárnap egy tévéműsorban azt mondta: egyelőre az Oroszország ellen eddig érvényesített szankciók „kiterjesztése” várható abban az esetben, ha Moszkva továbbra sem mutat együttműködési hajlandóságot az ukrajnai válság megoldásában, hosszabb távon azonban kereskedelmi, pénzügyi és gazdasági ellenlépések sem zárhatók ki. Hozzátette: az ukrán válság ügyében létrejött genfi megállapodás óta a kijevi kormány sok intézkedést hozott az egyezség végrehajtása érdekében. Oroszország azonban ugyanezen idő alatt semmit nem tett a válság enyhítéséért, sőt azóta nagyszabású hadgyakorlatokba kezdett Ukrajna keleti határain, és nem hajlandó felszólítani a Kelet-Ukrajnában kormányépületeket elfoglaló oroszpárti erőket a visszavonulásra.

Hague szerint ha Oroszország továbbra sem hajlandó együttműködni a nemzetközi közösséggel, akkor egyre nagyobb árat lesz kénytelen fizetni további szankciók formájában, amelyek kimunkálásán a Nyugat már dolgozik.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egysegelem
2014. április 27. 21:30
Az orosz oroszok es ukrajnai oroszok ugy viselkednek mint a legprimitivebb muszlim bunszervezet. Elrabolni nemzetkozi megfigyeloket, ez mar a legalja.
pitypang1125
2014. április 27. 15:59
Az anyátok picsáját azt nektek Ukránok! Folyamatosan provokáljátok a russzkikat, aztán mikor a macinak elege van akkor meg ajvékoltok! Tiszta zsidó mentalitás!( Tisztelet a kivételnek!) Tartottatok volna népszavazást a régióban, akkor kiderült volna az igazság! De van egy olyan érzésem, hogy attól is azért zárkóztatok el amiért az előre hozott választásoktól, amnesztiával összekötve! Nagyon kilóg a lóláb, hogy mindkét esetben pofára estetek volna! Szarfaszú nyugat által felheccelt töketlen banda! Rövidesen Szibériában fogtok havat lapátolni!
Akitlosz
2014. április 27. 15:52
"A brit külügyminiszter a Moszkva elleni szankciók kiterjesztését helyezte kilátásba." Hihi. Már megint? Ez már közröhej, amit művelnek. Naponta ötször fenyegetik meg Oroszországot mindenféle "szankciókkal" persze bármiféle konkrétum nélkül. Amelyik kutya ugat az nem harap tipikus esete ez a nevetséges nyugati fenyegetőzés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!