Tízmilliárdnál is többet kaphat Ukrajna EU-s forrásokból

2014. március 05. 16:31

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank ötmilliárd eurós támogatást nyújt Ukrajnának, az EU hárommilliárdot ad, de ennek a fele kölcsön. Szintén hárommilliárdot kaphat Ukrajna az Európai Beruházási Banktól is. Közben Putyin Ukrajna megsegítésére szólította fel a kazah és a fehérorosz elnököt.

2014. március 05. 16:31

Az európai felzárkózó gazdaságok átalakulásának finanszírozására 1991-ben alapított Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank szerdán közölte, hogy hiteles szerkezeti és makrogazdasági reformok támogatására hajlandó folyósítani ötmilliárd eurót a szerdán bejelentett, összehangolt nemzetközi pénzügyi segélyprogram keretében. Emellett hárommilliárd eurót kap Ukrajna az Európai Beruházási Banktól és szintén hárommilliárdot az EU-tól is – utóbbinak nagyjából a fele kedvezményes kölcsön, a másik fele pedig támogatás.

Az EBRD által saját forrásaiból felajánlott 5 milliárd eurós támogatás a bank szerdai londoni bejelentése szerint a 2020-ig terjedő időszakban vehető igénybe, és összege növelhető, ha ezt „a gazdasági körülmények lehetővé teszik. Az EBRD véleménye szerint ugyanakkor elengedhetetlen a befektetői bizalom szempontjából, hogy Ukrajna megállapodásra jusson a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy makrogazdasági stabilizációs program végrehajtásáról, és lépjen fel a „járványos mérteket öltő korrupció ellen.

Közben Vlagyimir Putyin felszólította vámuniós partnereit, kövessenek el mindent annak érdekében, hogy a súlyos gazdasági helyzetben lévő Ukrajnát kisegítsék a válságból. Az orosz államfő egyúttal azt javasolta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek az úgynevezett Eurázsiai Legfelső Gazdasági Tanács ülésén, hogy „az ukrajnai események miatt dolgozzanak ki intézkedéseket országaik gazdaságának és exportőreinek a védelmében.

Ukrajna évekig halogatta a csatlakozást a Moszkva által irányított vámunióhoz. Tavaly december végén azonban, miután november végén elállt az európai uniós társulási szerződés aláírásától és az uniós szabadkereskedelmi övezethez csatlakozástól, a kijevi vezetés lehetségesnek tartotta, hogy kötelezettséget vállaljon a vámunió egyes előírásainak teljesítésére.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. március 06. 07:00
Haromszor veri azt meg rajtuk ludas mutyi vissza!
illesl
2014. március 05. 20:31
És micsoda boldogság vár Ukrajna népeire? Micsoda csinos és édes megszorítások. Megszorítás, megszorítás, megszorítás, megszorítás.... Átküldhetnénk segíteni Bokros Lajost, a széfes Horváth Ágnest, Molnár Lajost, Kóka Jánost, Kuncze Gábort, gyurcsányit, Pető Ivánt. Demszky ott is építhetne egy 4-es metrot... S akkor már majd az ukrán puma készül ugrani.
Akitlosz
2014. március 05. 17:30
Az európai adófizetők pénzéből. Az euró rontásából. Nagyon kell az EU-nak az új gyarmat.
justiceforhungary
2014. március 05. 17:20
na szóval az adónk arra megy el hogy a bérgyilkosokat ki tudja fizetni az új kormány és az új elnök is tudjon vásárolni csillárokat 30 millió euróért mint janukovics .,.... nem semmi gratula eu !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!