Kinevezték Janet Yellent a Fed élére

2014. január 07. 08:31

Yellen lesz az első nő az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) élén, január 31-én váltja a távozó Ben Bernanke-t a kormányzótanács elnöki posztján. A szenátus hétfő este szavazta meg a jelenlegi alelnök kinevezését.

2014. január 07. 08:31

Barack Obama hétfő este nyilatkozatban üdvözölte az új Fed-elnök kétpárti szenátusi megerősítését. Rámutatott, hogy Yellen az ország egyik legnagyobb tiszteletben álló közgazdásza, akinek személyében az amerikaiak olyan szenvedélyes pártfogóra lelnek, aki megérti, hogy a gazdaság- és pénzügypolitika végső célja az amerikai munkások és családjaik munka- és életkörülményeinek javítása. „Janet elkötelezettje a Fed kettős megbízatásának, az infláció kordában tartásának és egyúttal annak, hogy a munkanélküliség csökkentése és a munkahely-teremtés révén szembenézzen a legfontosabb gazdasági kihívással” – fogalmazott az elnök.

Janet Yellen közgazdászi pályafutása során nagy hangsúlyt fektetett a munkanélküliség elleni küzdelemre és támogatta a Fed alacsony kamatláb- és kiterjedt kötvényvásárlási politikáját. A várakozások szerint Bernanke szellemével összhangban fogja folytatni az irányítást, de mint arra elemzők rámutattak, rövid időn belül el kell döntenie, hogy hogyan építse le hivatali elődjének gazdaságélénkítő expanzív pénzügypolitikáját anélkül, hogy ezzel kárt okozna.

Yellen 2010 óta a Fed alelnöke. A Yale egyetemen végzett szakember korábban a San Franciscó-i Federal Reserve Bank elnöke, fehér házi tanácsadó, Bill Clinton elnöksége alatt a Fed kormányzótanácsának tagja és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem professzora volt. Tanított a London School of Economicson is. Berkeleyben Yellen a közgazdasági ellenkultúra részeseként bírálta a szabadpiac hatékonyságának dogmáját. Álláspontja szerint a piac számára hasznos az olyan szabályozás, amely elejét veszi a visszaéléseknek és korlátozza a gazdasági növekedés zavarait. Azért kezdett el foglalkozni a közgazdaságtannal, mert érdekelte, hogyan lehetne javítani az emberek életszínvonalán.

Obama első számú választottja erre a posztra Lawerence H. Summers korábbi vezető elnöki tanácsadó volt, aki azonban szeptember 15-én visszalépett a jelöltségtől, mert konfliktusba keveredett több, a megerősítésében potenciálisan kulcsszerepet játszó demokrata szenátorral. A „galamb” Yellen demokrata párti vélemények szerint szkeptikusabban viszonyul majd a Wall Streethez, mint ahogy azt a „héja” Summers tette volna. Az új Fed-elnök nézetei ugyanakkor közelebb állnak a jelenlegi, centrista kormányzatéhoz, mint a liberális demokratákéhoz. Ennek egyik jele az, hogy nem híve a nagybankok feldarabolásának.

A leendő bankelnök egy évtizeddel ezelőtt az első közhivatalnokok között volt, akik figyelmeztették a világot, hogy az emelkedő ingatlanárak alkotta „buborék” kidurranhat. Bírálói szerint ugyanakkor a San Franciscó-i Fed elnökeként gyakorlati lépéseket nem tett a várható károk megelőzésére.

Obama a várakozások szerint Stanley Fischert, a Bank of Israel volt elnökét jelöli majd a Fed alelnökének. Az amerikai elnöknek be kell majd töltenie a kormányzótanács két további megüresedett helyét is.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2014. január 09. 00:04
Hajrá tehetséges nök! Angela Merkel, Christine Lagarde, Janet Yellen, stb.
atila68
2014. január 07. 14:44
A kongói illegális munkavállaló emigráns lefeküdt a héber nagytőkének. Ennyi.
egysegelem
2014. január 07. 08:36
Sok sikert, Janet!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!