A kormányost hibáztatja a Costa Concordia kapitánya

2013. szeptember 23. 16:49

Nem tartotta felelősnek magát a Costa Concordia óceánjáró tavaly januárban történt tragédiájáért Francesco Schettino volt kapitány az olasz bíróságon hétfőn újraindult tárgyaláson. Mint kiderült, az olasz kapitány és az indonéz kormányos nem beszélt egy közös nyelvet sem.

2013. szeptember 23. 16:49

Ha a kormányos végrehajtotta volna a kapitány utasítását és balra rántotta volna a kormányt, a Costa Concordia nem ütközött volna neki Giglio sziget partjai közelében a szikláknak – hangoztatta Grosseto városi bíróságán pere újabb tárgyalásán Francesco Schettino. Már a hajóbaleset utáni napokban kiderült, hogy az óceánjáró olasz kapitánya és az indonéziai kormányos nem beszélt egy közös nyelvet sem, az angolt sem ismerő kormányos nem értette, mit mond neki a nápolyi dialektusban kiabáló Schettino.

A volt kapitány azonban arra nem adott magyarázatot, hogy a zátonyra futott óceánjáró miért haladt alig százötven méter távolságra a szigettől az előírt – a parttól sokkal távolabb húzódó – útvonal helyett. „Jacob Rusli Bin kormányos valahol a Távol-Keleten tartózkodik, se a vád, se a védelem nem tudta eddig meghallgatni” – mondta el olasz újságíróknak Schettino ügyvédje.

A volt kapitány kijelentéseire reagáló szakértők szerint akármilyen manőver felesleges lett volna, az ütközést nem lehetett már elkerülni: a Costa Concordia a balesetet megelőző percekben teljesen kormányozhatatlanná vált. Az óceánjáró vészhelyzetben automatikusan bekapcsolódó biztonsági hajtóműve sem működött. A vizsgálatok szerint régóta elromlott és senki nem ellenőrizte. A többek között emberi mulasztásból elkövetett emberölésekkel és a hajó elhagyásával vádolt Schettino egyedül maradt az idén tavasszal megkezdődött per újabb tárgyalásán. Öt vádlott-társa, közöttük a Costa Concordia két tisztje és az indonéziai kormányos is vádalkut kötött a nyáron. A legsúlyosabb büntetést, 2 év 10 hónapot a Costa Crociere hajótársaság válságstábjának vezetőjére szabták ki. Schettinótól az ügyészség megtagadta a vádalku lehetőségét.

Az egy hete egyenesbe állított hajóroncson legkésőbb kedden reggel megkezdik a balesetben eltűnt két áldozat, egy olasz utas és egy indiai pincér holttestének keresését. A tetemeket két hétig keresik, utána feladják a kutatást. A Costa Concordián összesen 4229 személy utazott: 32-en haltak meg az utasok és a legénység tagjai között.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2013. szeptember 24. 08:22
Régen tudjuk, hogy olaszokra bízni semmit sem szabad.
Monkey4you
2013. szeptember 23. 18:29
Szerintem a partról integetök voltak a hibások!!!
röviden
2013. szeptember 23. 18:21
"Balra rántotta volna a kormányt" Mert egy ilyen hajó olyan fordulékony. Sőt, ha a gépház teljes gőzre kapcsol, át is ugorják a zátonyt. Ez túl van a pofátlaság minden határán.
egysegelem
2013. szeptember 23. 18:04
Komolytalan a kapitany. A birosagnak nem szabad elfogadni az erveleset.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!