Kommerszant: Nem marad el Obama látogatása

2013. július 08. 12:48

A Kremlben cáfolták, hogy Washington arra figyelmeztette volna Moszkvát, hogy a Snowden-ügy miatt elmaradhat Barack Obama amerikai elnök szeptemberi oroszországi látogatása – közli a Kommerszant, orosz napilap.

2013. július 08. 12:48

A politikaigazdasági újság szerint az amerikai titkosszolgálatok adatgyűjtését leleplező Edward Snowden elhúzódott moszkvai tartózkodása az orosz-amerikai kapcsolatok kiéleződésével fenyeget, és egyre több kényelmetlenséget okoz Moszkvának. 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja továbbra is a Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitzónájában várja, hogy menedékjogot kapjon. Eddig három állam, Nicaragua, Bolívia és Venezuela jelezte, hogy kész lenne befogadni az informatikust. Venezuela hétfőre várja a 30 éves amerikai férfi válaszát, akinek nincs semmilyen útiokmánya, amivel elhagyhatná Moszkvát.

A Kommerszant emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a múlt csütörtökön az Egyesült Államok nemzeti ünnepe alkalmából küldött üdvözlő táviratában azt is jelezte Barack Obamának, hogy számít arra, hogy a G20-as csoport szentpétervári csúcstalálkozója előtt, szeptember 3án és 4én Moszkvában találkoznak. A The New York Times ugyanakkor azt közölte, hogy Obama aligha utazik Moszkvába, ha Snowden még Seremetyjevón lesz.

Az orosz lapnak egy, a washingtoni külügyminisztériumhoz közeli forrás megerősítette, hogy az amerikai kormányzat ilyen feltételt támasztott és ezt a Kreml értésére adták. Washington nyitva hagyta Barack Obama részvételét a szeptemberi oroszországi csúcstalálkozón, és nem zárták ki, hogy helyette Joe Biden alelnök utazik Szentpétervárra.

Az orosz elnök szóvivője ugyanakkor azt közölte a Kommerszanttal, hogy semmit sem tud a Fehér Ház állítólagos ultimátumáról. Dmitrij Peszkov szavai szerint az elnöki látogatás előkészítési munkálatai épp ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. A helyzet kristálytiszta: Oroszország nem hibás abban, hogy Snowden nem tudja elhagyni a tranzitzónát - jelentette ki a szóvivő. 

Az amerikai elnöki adminisztrációhoz közel álló, név nélkül nyilatkozó forrás szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy lemondanák az amerikai elnök oroszországi látogatását, hiszen Edward Snowden maga is elutasította az ötletet, hogy Oroszországban maradjon. Moszkva azonban nem akarja olyan harmadik országba kitoloncolni a kémkedéssel és hazaárulással vádolt amerikai informatikust, amely kiadná őt az Egyesült Államokba. Az orosz lap úgy tudja, hogy a kitoloncolást John Kerry amerikai külügyminiszter kérte orosz kollégájától, Szergej Lavrovtól. 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!