Fico: Szlovákiát elsősorban a szlovákok számára hozták létre

2013. február 26. 16:37

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt szeretné, ha az országban élő kisebbségek abbahagynák az állam zsarolását.

2013. február 26. 16:37

A kormányfő úgy látja: furcsa az a tendencia, hogy a szlovák államalkotó nemzet kárára mindenütt előtérbe kerülnek a kisebbségi problémák, mintha „Szlovákiában nem is élnének szlovákok”. „Szeretném, ha abbamaradna a kisebbségi jogokkal való zsarolás” – húzta alá Fico, aki a Matica Slovenská (Szlovák Anyácska) kulturális szervezet megalakulásának 150. évfordulója alkalmával kedden Turócszentmártonban (Martin) tartott ünnepségen beszélt. Leszögezte: bármennyire is tisztelik a kisebbségeket, a független Szlovákiát nem az ő számukra, hanem elsősorban az államalkotó szlovák nemzet számára hozták létre.

Érvényes, hogy az állam nemzeti, a társadalom pedig polgári. Mi független államunkat elsősorban nem a kisebbségek számára hoztuk létre, bármennyire is tiszteljük őket, hanem elsősorban a szlovák államalkotó nemzet számára, mert éppen a szlovákok voltak azok, akik a volt közös Csehszlovákiában nem tudták érvényesíteni minden képességüket” – jelentette ki Fico. „Divatos szokássá vált, hogy a Szlovákiában élő kisebbségektől főleg csak követeléseket tapasztalunk, de semmiféle elkötelezettséget az állam iránt” – mondta a kormányfő. Majd hangsúlyozta: „Ennek meg kell változnia, és bízom abban, hogy az új kisebbségi kormánybiztos hozzáállásában ez a hozzáállás be is fog következni”.

A Fico-kormány kisebbségi biztosának tisztségét jelenleg A. Nagy László, a Híd magyar-szlovák párt képviselője tölti be. Eddig senki sem jelezte, hogy menesztenék. A miniszterelnök beszédében élesen kikelt a szlovákiai média ellen is, amely szerinte bulvárosítja a Matica Slovenská „őszintén hazafias” és „nemzetmentő” munkáját. Fico azt állította, hogy a Matica Slovenská nemcsak a kihalástól mentette meg a szlovákokat, hanem „feltámasztotta őket a halálból”. Azt mondta, hogy a Maticában „a szlovák elit” tömörül. „A Maticának élen kell járnia a szlovák nemzet erkölcsi megújulásában” – jelentette ki Fico.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tábor Radosti
2013. február 26. 21:07
Szlovákia lehet a szlovákoké, de a Felvidék a miénk!
Arma Gedeon
2013. február 26. 20:39
Jó, hogy ezt a Matica ünnepén mondta, ami egy kisebbség szervezeteként jött létre... :-)
magnamater
2013. február 26. 20:18
Szlovákok részére hozták létre Szlovákiát, az ezer év óta ott élő magyarokat ki kellett üldözni, irtani belőle - ez a legnácibb,legrasszistább felfogás, ha ezt az EU se érti, ők a Hitleréknek az utódai
HSL
2013. február 26. 19:48
merné egy magyar politikus mondani, hogy magyarország elsősorban a magyaroké... nú jorkig visszhangzana a nácifrászos sipákolás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!