Visszaemelte a nem törlesztő kategóriából Görögországot az S&P

2012. december 18. 21:28

Visszaemelte a szelektív nem törlesztő kategóriából Görögország államadós-besorolásait kedden a Standard & Poor's, azzal az indokkal, hogy a görög kormány végrehajtotta adósság-visszavásárlási programját.

2012. december 18. 21:28

A nemzetközi hitelminősítő az osztályzatjavítás indokai között kiemelte azt a véleményét is, hogy a többi euróövezeti tagállam elszántan törekszik Görögország valutauniós tagságának fenntartására. A Standard & Poor's kedd este Londonban bejelentette, hogy Görögországra érvényben tartott hosszú futamú államadós-besorolását az eddigi „SD”-ről (Selective Default) „B mínusz”-ra, a rövid lejáratú szuverén görög kötelezettségek osztályzatát ugyancsak „SD”-ről „B”-re javítja.

Az új görög adósbesorolások kilátása stabil. A Standard & Poor's december elején süllyesztette „SD” szintre a görög államadós-osztályzatot, mivel akkori indoklása szerint a görög kötvény-visszavásárlási ajánlatot értékvesztéssel megvalósuló adósságátrendezési folyamat – distressed debt restructuring – elindításának tekintette. Az S&P besorolási kritériumai alapján ez nem törlesztővé válásnak számít, tekintettel arra, hogy az érintett kötvénybefektetők az állampapír kibocsátója által eredetileg ígértnél kisebb ellenértéket kapnak az általuk megvásárolt adósságért.

A Standard & Poor's azonban már a december eleji leminősítéssel egy időben közölte, hogy amint a visszavásárlási tranzakció végbemegy, a szelektív nem törlesztői állapotot valószínűleg megoldottnak fogja tekinteni, és várhatóan visszaemeli az „SD” szintről a görög államadós-besorolást. A hitelminősítő a keddi felminősítéssel az eredeti osztályzatnál jobb besorolást adott Görögországnak, az „SD” előtt ugyanis a rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív „CCC” szinten tartotta nyilván a görög államadósságot. Mindazonáltal a kedden megadott „B mínusz/B" is messze a még befektetésre ajánlott legalacsonyabb kategória, a „BBB” alsó széle alatt van.

A Standard & Poor's a keddi felminősítéshez fűzött londoni elemzésében hangsúlyozta azt a véleményét, hogy az idei év végi 160 százalékos GDP-arányos nettó görög államadósság-ráta a kötvény-visszavásárlási program lebonyolítása után is „baljós". Mindazonáltal – arra az esetre, ha Görögország tartja magát a segélyprogram feltételeihez – a többi euróövezeti tagállam a hivatalos hitelek kondícióinak jelentős javítását helyezte kilátásba. Ennek alapján - az ideiglenes euróövezeti mentőrendszertől (EFSF) felvett kölcsönök kamatfizetésének tízévi halasztásával együtt – meghosszabbítanák a kétoldalú és az EFSF-hitelek lejáratát.

Ez gyakorlatilag a görög közadósság-állomány nettó jelenérték-alapon történő leírásával ér fel, abban az esetben, ha a görög nominális GDP-növekedés 2014-től fokozatosan beindul – áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében. Az S&P szerint az új görög besorolások stabil kilátása azt tükrözi, hogy a többi eurótagállam eltökélten támogatja Görögország valutauniós tagságának fenntartását. Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service minapi értékelése szerint azonban korántsem lehet biztosra venni Görögország bennmaradását az euróövezetben.

A Moody's londoni közgazdászai által összeállított, 2012-2014-re szóló globális makrokockázati előrejelzés szerint a szükséges euróövezeti korrekcióknak legjobb esetben is csak egy részét hajtották eddig végre, és a teljes kiigazítás valószínűleg még további hosszú éveket vesz igénybe. A ház szerint ezért továbbra is tényleges veszély, hogy az euróövezeti adósságválság zűrzavarba torkollik, beleértve egyes tagállamok törlesztésképtelenné válását, sőt kényszerű távozását a valutaunióból. Ennek figyelembevételével a Moody's úgy becsüli, hogy „hozzávetőleg egy a háromhoz” az esélye Görögország kilépésének az euróövezetből.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2012. december 18. 21:55
Fasza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!