Moszkva kész tárgyalni a szír ellenzék vezetőjével

2012. december 28. 10:48

Moszkva tárgyalásra hívta a szíriai nemzeti koalíció vezetőjét – közölte pénteken Mihail Bogdanov, az orosz államfő közel-keleti megbízottja a Ria Novosztyi orosz hírügynökséggel.

2012. december 28. 10:48

A meghívó már Ahmad Maaz al-Hatib kezében van – tette hozzá a magas rangú diplomata, aki az egyik külügyminiszter-helyettesi posztot is betölti az orosz kormányban. Bogdanov szerint a Kreml nemcsak Moszkvában, hanem Kairóban vagy Genfben is kész találkozni a szíriai ellenzéki egyesülés vezetőjével, amelynek létrehozatalát november 11-én jelentették be Dohában. A Ria Novosztyi adatai szerint azóta több mint 130 állam ismerte el a szervezetet, teljes nevén a Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalícióját.

Csütörtökön Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő megerősítette, hogy Oroszország nem zárja ki a kapcsolatokat a nemzeti koalícióval, kész párbeszédet folytatni minden szíriai ellenzéki csoporttal. A Kreml az év végén intenzív tárgyalásokba kezdett a szíriai rendezésről. Szombaton az orosz fővárosba várják Lahdar Brahimit, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottját. Csütörtökön az orosz fővárosban tárgyalt Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes.

Mihail Bogdanov a Ria Novosztyi hírügynökségnek azt is bejelentette, hogy Lahdar Brahimi szombati tárgyalásain eldől, hol és mikor tartják meg az ENSZ-diplomata részvételével az újabb orosz-amerikai külügyminiszter-helyettesi szintű szakértői tárgyalásokat a szíriai rendezésről. Úgy vélte, hogy azokra leghamarabb januárban, az oroszországi újévi és ortodox karácsonyi ünnepek után kerülhet sor. Az első soron kívüli orosz-amerikai konzultációt december 10-én rendezték meg Genfben. Akkor Moszkva és Washington képviselői, William Burns és Mihail Bogdanov, valamint Lahdar Brahimi egyetértett abban, hogy a szíriai konfliktus nem fejlődhet tovább katonai forgatókönyv szerint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!