Tíz év börtönt kapott a volt horvát kormányfő

2012. november 20. 11:49

Ivo Sanadert háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetésével vádolták. A volt horvát miniszterelnököt tíz év börtönbüntetésre ítélték első fokon.

2012. november 20. 11:49

Összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte kedden a zágrábi megyei bíróság első fokon Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, akit háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetésével vádolt a horvát ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK). Egyrészt azzal vádolták, hogy 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként mintegy félmillió euró jutalékot fogadott el a Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt csaknem 10 millió euró értékben, illetve lehetővé tette a bank terjeszkedését Horvátországban.

A másik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Hypo-ügyben 3 év hat hónap, az INA-Mol ügyben hét év hat hónap büntetést szabott ki a bíróság. Az egyesített per összesített ítélete 10 év börtön és a jogtalanul szerzett pénz elkobzása.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viktus
2012. november 20. 18:14
Visszaveszik a horvátok a INA-t az odacsesz a MOL-nak ki vállalja magyar részről a sok tíz milliárdos buktát ami a hitelből vett részvények esésével éri az államot?
Obulus
2012. november 20. 14:25
"A másik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével." Nem csak az a bűnös, aki kapja, hanem az is aki adja. Az követ el vesztegetést.
drkovax
2012. november 20. 14:13
Azért a horvátok is tudják ám mi a különbség az elsőfok és a másodfok között (ha máshonnan nem, a Gotovina ügyből ...)
Robinzon Kurzor
2012. november 20. 13:23
Tessék mondani, a MOL csak Horvátországban korrupt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!