Ismét elhalasztották a Mikó-per tárgyalását

2012. november 01. 17:45

A vádlottak kérésére ismét elhalasztották csütörtökön a tárgyalást a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása perében, amelyet a ploiesti-i ítélőtábla legközelebb december 5-én tűz napirendre.

2012. november 01. 17:45
Cristina Georgescu bíró, az ítélőtábla szóvivője csütörtökön elmondta: a halasztást a vádlottak ügyvédje kérte arra hivatkozva, hogy nem tud megjelenni a bíróság előtt. Marosán Tamás, az egyik vádlott elmondta: ügyvédjük azért nem tudott jelen lenni, mert egy másik perben volt tárgyalása, amelynek időpontját korábban tűzték ki.
 
A Mikó-per másodfokon október elején kezdődött, de érdemben akkor sem tárgyalták az ügyet. A december 5-i dátum így a harmadik kitűzött időpont. 
 
A Mikó-perben első fokon három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt Markó Attila államtitkárt és Marosán Tamást, az Erdélyi Református Egyházkerület volt jogi tanácsadóját. Mindketten tagjai voltak annak a restitúciós bizottságnak, amely 2002-ben visszaszolgáltatta a református egyháznak Háromszék legjelentősebb iskolájának épületét, amelyet még a kommunizmus idején államosítottak.

Silviu Clim, a román igazságszolgáltatási minisztérium volt jogi tanácsadója – aki szintén tagja volt a bizottságnak – három év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.
 
Szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön nagyszabású tüntetést szerveztek az erdélyi magyar történelmi egyházak, amelyek az első fokú bírósági ítéletet precedensértékűnek tekintik. Úgy vélik, hogy ez alapját képezheti egy esetleges „újraállamosítási folyamatnak”.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biedermann
2012. november 01. 18:29
Romániában döcögve mennek a restituciók,de legalább a bíróságig lehet elmenni.Magyarországon ez lehetetlen,felmenőink-akár évszázadokon át-dolgozva szerezték meg azt,amit a komcsik 47-48-ban egyik napról a másikra elvettek. A rendszerváltás idején egyedül a Kisgazdák vezették volna be a teljes restituciót,amelyet a többi párt leszavazott.A visszakapott javak JOGOS tulajdonosai azóta adófizetők lennének,és nem az ellopott kis és nagyobb vagyonokon nem az újgazdagok és pártkatonák osztoznának. Nekünk a gyalázatos kárpótlás maradt-azaz semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!