Hazamegy a barátom

2012. augusztus 13. 19:00

Zavarja a gyűlölködés, a szélsőséges eszmék ébredése, a gorombaság, a feszültség, a félelmükben bezárkózó emberek sokasága.

2012. augusztus 13. 19:00
Bornai Tibor

„Egyike volt azoknak a nyugaton született fiataloknak, akik a kilencvenes évek elején idejöttek, és itt ragadtak. Két év sem telt bele, és már gyönyörűen tudott magyarul. Még azt is tudta, hogy »köménymagos kelkáposzta főzelék«. Jó barátok lettünk, sok szép kalandot éltünk át, olyan volt ő nekem, mint egy nyitott ablak arra a világra, ahová a szocializmus alatt eltöltött harmincöt évem alatt nem láthattam rá.

Szerettem olyan országban élni, ahol ő is itt van velünk. Szerettem, hogy kapok tőle valamit, ami itthon nem terem. És szerettem, hogy adhatok neki valamit, amiről talán neki nem volt addig fogalma, amíg itt le nem táborozott. Most eladja a lakását, és megy. Vissza. Még az ívet is mutatta a kezével, ahogy a repülő majd elviszi innen. Elege lett. Azt mondja, régebben ő volt az ország egyik legnagyobb propagátora, minden külföldi barátjának áradozott, hogy milyen jó itt, nálunk. Egy ideje már nem áradozik. Zavarja a gyűlölködés, a szélsőséges eszmék ébredése, a gorombaság, a feszültség, a félelmükben bezárkózó emberek sokasága.

Rossz kedvem van. Bezáródunk. Elveszítjük a kapcsot, ami a civilizált világhoz köt bennünket. Jégtáblánk leszakad a kontinensről, és sodródunk a ködben. Ezt jelenti nekem, hogy a barátom végleg haza költözik. Pedig már azt hitte, itthon van.”

Összesen 255 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2013. november 28. 21:12
Bornainál szélsőségesebb ember kevés van. Milyen az, akinek fáj, hogy a határon túliak anyanyelvükön szeretnék nézni az időjárás-jelentést? Bornai Tibor a Slota- és Funar-féle nácik egyik titkos fegyvere.
jerom960
2012. augusztus 14. 10:57
Kedves Zenész Úr! Kissé sejtelmes az írás.Nem írja,hogy mióta érzi rosszul magát a barát.2010?vagy már gyurcsány óta?aztán ki szakad le a kontinensről és miért? Azért-e,mert ország és fővárosvezetők az egész magyar nép kárára loptak,adósságot vettek fel,vagy mert 2 éve próbálják ezt kideríteni és megszüntetni? vagy mert beszüntették az évi rendes náci találkozót Bp.-en?Lenne még kérdésem,de talán Ön megírja,mi a barátjának a szívfájdalma.Azért mondja meg neki,mielőtt pánikszerűen elhagyja kies országunkat,hogy a Ghazai övezetbe ne vegyen repülőjegyet!
Stigma
2012. augusztus 14. 10:19
"Ha az Orbán-kormány a feje tetejére áll, az sem jó" Nem jó, ha a feje tetejére áll, ha a mások feje tetejére áll, főleg, ha úgy csinál, mintha pont az lenne a dolga, hogy a feje tetejére álljon. A külföldiek nem csak itthon, hanem kint is elfordulnak Magyarországtól, - magasabb szinten, nagyobb horderejű dolgokban is. Sőt, ugyanezért a magyar fiatalok nagyrésze is elfordul Magyarországtól. Már nem is csak Nyugat-Európába mennek, hanem Ausztráliába, nem is magyar, hanem nemzetközi kolóniákra, ahol még nem terjed a rossz hírünk, a diplománk rossz híre, az, hogy lecsúszunk egy kiszolgáló néppé. Magyarországot vissza kell állítani a feje tetejéről, amíg nem késő, különben vissza se jön, aki innen elmegy.
kjkj945
2012. augusztus 14. 10:13
""Ma is működik a rendőrállam! Semmi sem változott, csak az eszközök és módszerek. Ma a magyar nemzeti együtteseket módszeresen tiltják a rádióban és tévékben! Most egyetlen együttesnek sem jut eszébe emiatt tüntetni a Szabadság-téren, az amerikai követség előtt. Semmilyen magyar zenét nem adnak ezeken az adókon. Ilyen pimasz és aljas rendszer még Aczél György idejében sem volt, pedig ő aztán nagy gazember volt....ennyit a tényekről. Kifelé a zsidóbűnözőkkel a rádiókból és tévékből! "Mert ez egy jogállam." "" Bornai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!