Leszavazták a svájciak a szabadnapok bővítését

2012. március 12. 15:22

A svájciak vasárnap népszavazáson elutasították azt a szakszervezeti kezdeményezést, hogy négy hétről hatra nőjön a minimális évi fizetett szabadság, miután sok cég felhívta a figyelmet arra, hogy ezáltal csökkenhet az ország versenyképessége, és veszélybe kerülhetnek az állások.

2012. március 12. 15:22

A hosszabb szabadságról szóló javaslatot a Travail.Suisse szakszervezet a következő indokkal terjesztette elő: az utóbbi évtizedekben annyira megnőtt a dolgozók munkaterhe, hogy az egyre nagyobb stresszt és több egészségügyi problémát okoz nekik.

A voksolás első eredményei szerint azonban a szavazók egyértelmű többsége, 67 százaléka nemmel szavazott a kérdésre, illetve mind a 26 kantonban elutasító az eredmény. A Travail.Suisse azzal magyarázta kampánya sikertelenségét, hogy a szavazást kedvezőtlen időpontra tűzték ki a hatóságok, mert az eurózóna válsága miatt nagy az emberekben a gazdasági bizonytalanság. „Érthető, hogy sok szavazó számára a saját állása miatti aggodalma fontosabb, mint a dolgozók és a svájci cégek hosszú távú jóléte. A kezdeményezés ellenzői a dolgozók félelmére és bizonytalanságára építették kampányukat” – írta a szakszervezet közleményében.

A legjelentősebb munkaadói szövetség üdvözölte a referendum eredményét. „A nem mindenekelőtt igent jelent a svájci cégek versenyképességének fenntartására és a munkahelyek biztonságára. A kezdeményezés elfogadása csak még inkább megdrágította volna az amúgy is magas bérköltségeket, és évente hatmilliárd frankos pluszterhet jelentett volna a vállalkozásoknak” – szögezték le a munkaadók közleményükben. A svájci cégek már így is nehezen küzdenek meg azzal, hogy az eurózóna válsága miatt erős a frank, és ez megdrágítja az exportot - tették hozzá. A svájciak egyébként 2002-ben elutasították azt a kezdeményezést is, hogy 42 óráról 36-ra csökkenjen a heti munkaidő.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tyler Durden
2012. március 12. 17:11
Ha nálunk a fidesz erről kezdeményezett volna népszavazást, 2/3-os többségre számíthatott volna, jelezve, hogy Magyarország még Svájcnál is gazdagabb.
Dr. Táskás Tóni
2012. március 12. 16:28
Na ezt hasonlítsuk össze a 300 ft-os hülyenépszavazással. Rohadjon meg aki kitalálta és az is aki keresztülvitte.
Morrison
2012. március 12. 16:08
Azt azért tegyük hozzá, hogy szociális népszavazást írtak ki a minimálbér tekintetében is, miszerint az nem lehet kevesebb (CHF-ból átszámítva) 1 mill/Ft/hó. Svájcban a munkavállalók 90%-a ennek a többszörösét keresi. Majd akkor lenne érdemes hasonlítgatni, ha a bérekről nálunk is népszavazást írnak ki:D
anticonstitutionnelle
2012. március 12. 15:57
Érdekes, régi svájci ügyfelem két hetekre járt Kubába. Lehet fizetetlen szabi volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!