Tessék vigyázni, a csövek záródnak!

2011. szeptember 08. 16:53

Ukrajnában politikai értelemben csak nehezen lenne túlélhető az oroszoknak tett engedmény.

2011. szeptember 08. 16:53
Deák András

„»Végy néhány szegény posztszovjet országot! Bizonyára alacsony lesz ott az egy főre jutó GDP, mint például Fehéroroszországban (a magyar szint 45%-a), Ukrajnában (23%) vagy Moldovában (13%). Ezzel szemben nagyon magas lesz a gázfogyasztás, egy főre vetítve esetenként majdnem a magyar duplája is. Emeld fel a Gazprom exportárait bármi áron! Ne légy kapzsi, elég az átlagos európai szint 60-70 százaléka is. Ha nincs más választás, zárd el a csapot! Néhány évig véreztesd a költségvetést, légy szenvtelen a sikolyokkal és a fenyegetőzésekkel szemben. Ha elfogy a pénz, az IMF sem ad többet, védtelenek a közelgő válsággal szemben, légy hát nagyvonalú! Adj árengedményt az Oroszországgal kötendő vámunióért vagy az ország gázvezetékrendszerének tulajdonjogáért cserébe! Hat-hét év alatt megoldod a tranzitproblémákat.« Ez a képzelt bekezdés Vlagyimir Putyin intelmeiből is származhatna.(...)

Ukrajnában a vezetékrendszer nemzeti kincs, míg az orosz vámunióhoz való csatlakozás az európai uniós integrációs cél feladását jelentené. Mindkettő a szuverenitás részleges elherdálásával, a közvélemény és a politikai-üzleti osztály többsége számára már-már hazaárulással lenne egyenértékű. Ellentétben tehát a fent említett többi állammal, Ukrajnában politikai értelemben csak nehezen lenne túlélhető az oroszoknak tett engedmény. Nem véletlen, hogy bár semmilyen épeszű érvet nem lehet felhozni, hogy miért ne eredményezne újabb kijevi kapitulációt egy csapelzárással járó megismételt konfrontáció Moszkvával, a Janukovics-kormányzat szokatlanul harcias és veszélyes feszültségkeltésbe kezdett a 2009-es gázszerződések felülvizsgálatával. Az elmúlt néhány hónapban legalább három-négy olyan folyamatot indítottak el a Naftogaz gázmonopólium uniós normáknak megfelelő szétválasztásától a szerződések a Timosenko-perben való burkolt megtámadásáig, amelyeknek Kijev szerint azok újratárgyalásához kellene vezetniük.”

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valandil
2011. szeptember 09. 09:47
De ha valamit nem tudnak kifizetni (még jutányos áron sem), akkor miért baj, ha az eladó nem ad nekik többet? Nem Róbertbácsi a Gazprom.
kalasnyikov
2011. szeptember 08. 17:21
Nemrég hozták nyilvánosságra a valamikori donyecki klán tagjainak nevét. Janukovics és jó pár minisztere tevékeny tagjai voltak a csoportosulásnak. Néhány év és megkezdődnek ott is a tömeges számonkérések. Joggal.
kalasnyikov
2011. szeptember 08. 17:20
Kiev is be fog állni a sorba. Amikor putyinék ezt a majmot elnökké avanzsálták Ukrajnában tudták,hogy egy olyan pali kerül a hatalomba aki már kétszer ült. Először rablásért, másodszor nemi erőszakért. Ehhez képest Timosenkó vesztaszüz a maga kategóriájában. Pedig egyike volt a tolvajkartell tagjainak. Várjuk ki a végét. Oroszországból ismét Szovjetunió lesz tiz éven belül. Mehetünk majd barátkozni, persze akik még tudnak oroszul. ..DDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!