Megnyílhat a verespataki aranybánya

2011. augusztus 15. 15:30

Európa legnagyobb aranybányája nyílhat meg Verespatakon, ha a román kormány a határozott magyar ellenzés dacára is áldását adja a beruházásra - írja az Origo. A kitermeléshez több mint tízszer annyi mérgező cianidvegyületet használnak majd, mint Európa összes aranybányájában együttvéve.

2011. augusztus 15. 15:30

A Verespatakon arany- és ezüstkitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) arról akarja meggyőzni a romániai közvéleményt, hogy a munkahelyteremtés érdekében érdemes vállalni a cianidos aranykitermelés és a külszíni fejtés összes környezeti kockázatát - olvasható az Origón. Az RMGC 626 ezer uncia aranyat tervez kinyerni Európa legnagyobb lelőhelyéről a kitermelés indulásától számított öt éven belül (egy uncia 31,1 gramm).

A romániai kulturális tárca Kelemen Hunor miniszter vezetésével rábólintott az RMGC régészeti mentesítési kérelmére. Így a cégnek már csak a környezetvédelmi tárca engedélyét kell megszereznie ahhoz, hogy elinduljon a kitermelés (egyébként a zöld tárcát szintén egy magyar politikus, Borbély László vezeti).

Magyarország teljesen elutasítja a cianidos aranykitermelést - döntött a kormány augusztus 3-án. Augusztus elején hetvenhét erdélyi civil szervezet tiltakozott a lendületet kapott verespataki kitermelés ellen. A határokon átnyúló szennyezési kockázatok miatt Romániának kötelessége kikérni a környező országok álláspontját is az úgynevezett Espoo-i egyezmény keretében, de ez igazából Bukarestet nem kötelezi semmire a tudomásulvételen kívül. A külszíni fejtéssel hegycsúcsok tűnnének el Verespatak környékéről (részben például a Kirnyik-csúcs), másrészt sérül a környék egyedi kulturális öröksége -.írja az Origo.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sansha Kuvakei
2011. augusztus 15. 18:57
Engem nem zavar csak ne fújjon erre a szél...
alichmazul
2011. augusztus 15. 18:42
ILYENKOR HOL VAN A NÉGY MANCS MEG A TÖBBI ROHADT BANDA? ja tudom MEGVANNAK VÁSÁROLVA
tessen
2011. augusztus 15. 16:50
Nem értitek az egészet, pedig igencsak biztató a jövő. Konrád György holnap nyilatkozik a magyar emberek életkörülményeit érintő negatív hatások semmibevételéről. Heller Ágnes, szegény, holnap verni fogja az asztalt az európai demokrácia történelmi arculcsapása miatt. Győrffy Miklós, holnap látványosan gyertyát gyújt Szegeden az egészségkárosodásban ezután elhunyandó emberek és halak leendő emlékének. Paul Lendvai holnap kijelenti, hogy ő már Kádár idejében szólt ezekről a jelenségekről. A Spiegel holnapi számában felhívja Európa figyelmét, hogy itt egy kis ország népessége gyakorlatilag ki van szolgáltatva egy szomszédos ország arroganciájának, az európai környezetvédelmi normák figyelmen kívül hagyásának. Ne aggodalmaskodjatok. Várjátok a holnapot.
egysegelem
2011. augusztus 15. 16:06
Most amikor az arany ara az egekben, es csak no, nana' hogy megnyitjak a banyat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!