London: Vége lehet az euróövezetnek

2011. június 20. 12:57

Szinte biztosra vehető, hogy az euróövezet a következő öt évben felbomlik - állítják londoni elemzők. A CEBR szerint a segélycsomagok újabb sorozata és a végső soron bekövetkező adósságátrendezés késleltetni fogja a felbomlás pillanatát, de ez a pillanat el fog jönni.

2011. június 20. 12:57

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint Németországnak jelenleg nincs más választása, mint a kompromisszum az újabb kisegítő csomagról most folyó tárgyalásokon. A stabil euró előnyei ugyanis túltesznek a Németország által nyújtott újabb és újabb hitelek költségein, akkor is, ha e hiteleket nem fizetik vissza teljes egészében.

Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy az euróövezet a következő öt évben - de esetleg már 2013-ig - felbomlik. A dél-európai tagállamokban ugyanis olyan súlyos további kiigazító intézkedésekre lenne szükség, amelyeket a helyi lakosság már nem tűrne el, a folyamatos külső segítséget pedig mind a megsegített, mind a hitelező országok előbb-utóbb megelégelik. A CEBR szerint a segélycsomagok újabb sorozata és a végső soron bekövetkező adósságátrendezés késleltetni fogja a felbomlás pillanatát, de ez a pillanat el fog jönni.

A világ egyik legtekintélyesebb közgazdásza, Nouriel Roubini minap Londonban megjelent cikkében szintén kételyeinek adott hangot az euróövezet jövőjével kapcsolatban.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lancelotbeka
2011. június 21. 06:13
Felőlem az Unió is széteshet.Nem veszítenénk vele.
de karatna
2011. június 21. 00:16
Fentebb és több helyen elmondtam, hogy az EU halálán van. Ezért kell számunkra egy erős szövetséges, mert a mostani szart sem ér és nem is szolidáris! "London: Vége lehet az euróövezetnek Szinte biztosra vehető, hogy az euróövezet a következő öt évben felbomlik." Miről van szó? A francia-német (Frank) szövetség megszervezte és felosztotta a közép-kelet-európai piacokat, szinte az egész gazdaságát uralja ennek a területnek. Ez volt a cél! Mos már kibújhat a valóság férge az Európai Uniónak álcázott bábból! A XXI. századi FRANK Birodalmi érdekek és igények révbe értek. Nincsen szükség az EU lényegére. A sok hülye, naiv kelet európai országot sikerült átverni. Most mi magyarok erre azt mondjuk majd " lófasz a seggetekbe! Egy négyzetméter magyar föld sem eladó csak magyarnak"! Hiszen már az ország kétharmadát Trianonban bezsákoltátok!
de karatna
2011. június 21. 00:11
Jól sejtik!
HSL
2011. június 20. 23:32
végre! ideje megint szép szines kavicsokra alapozni a kereskedelmet, ugyanúgy a bele fektetett bizalmi tőke adja a fedezetet... sok millió óvodás nem tévedhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!