A líbiai határhoz látogat a külügyi államtitkár

2011. március 03. 08:23

Győri Enikő Krisztalina Georgieva uniós biztossal közösen látogat meg egy menekülttábort Tunéziában. Az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának szóvivője közölte, eddig több mint 180 ezer menekült érte el a líbiai határokat, akik nagy része elhagyta az országot. Kadhafi katonái vasárnap három holland katonát ejtettek túszul.

2011. március 03. 08:23
Győri Enikő, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős államtitkára és Krisztalina Georgieva nemzetközi együttműködésért, humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős európai uniós biztos közösen látogat meg egy menekülttábort a líbiai határ tunéziai oldalán csütörtökön. Győri és Georgieva a tunéziai átmeneti kormány képviselőivel is tárgyalnak.
 
Moamer Kadhafi líbiai elnök fegyveresei három holland katonát ejtettek foglyul vasárnap, amikor a katonák polgári lakosokat akartak kimenekíteni. A katonákat közvetlenül helikopterrel való földet érésük után támadták meg. A holland védelmi minisztérium közölte, intenzív diplomáciai tárgyalásokat folytatnak a szabadon engedésük érdekében. 
 
Tíz nap alatt összesen 35 860 kínai állampolgár hagyta el Líbiát, egy részük már otthon van, mások biztonságban várják a hazaszállításukat - közölte Szung Tao külügyminiszter-helyettes. Szung közölte, azokat a kínaiakat, akik el akarták hagyni az országot, illetve akiknek holléte ismeretes volt a külügyminisztérium számára, evakuálták Líbiából.
 
Több mint 180 ezer menekült érte el a líbiai határokat, s nagy részük már elhagyta az erőszak sújtotta észak-afrikai országot - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának szóvivője. Melissa Fleming közölte, 77,3 ezer ember a keleti határon át Egyiptomba távozott, csaknem ugyanennyien keltek át Tunéziába, és további 30 ezren várakoznak, hogy átjuthassanak.
 
Frissítés: Győri Enikő az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, hogy a látogatás során többek között felmérik, hogy milyen segítségre van szükség. Csütörtök délután pedig a magyar kormány is megteszi felajánlását. Hozzátette: az EU-elnökként Magyarország koordinációs feladatokat lát el; a Tripoliban maradt magyar nagykövetség hangolja össze az emberek kimentését Líbiából.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2011. március 03. 10:41
Menekűlttábor ott, ahol szintén zűr van? Európának jobb volna ebből kimaradni.
pityesz74
2011. március 03. 10:07
Azt kéne.Egy rakétát neki az ölébe és megvan oldva a helyzet.Ideiglenesen biztos.
drieno
2011. március 03. 10:01
na, háborús ok most már lenne is, eu-s mentőalakulatot támadott meg a nyomoronc
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!