Amerika: jöhet a kötvényválság?

2010. november 16. 09:27

Republikánusok és független szakemberek egyaránt támadják, hogy a Fed újabb 600 millió dollárral támogatja az USA bankjait. Alan Greenspan szerint a kétfenekű recesszió sem elképzelhetetlen.

2010. november 16. 09:27

Több oldalról is heves kritikák érik Ben Bernanke Fed-elnök legújabb programját, mely egy eszközvásárlási támogatás keretében újabb hatszáz millió dollárt pumpálna az amerikai bankszektorba. A lépés nem nyerte el a Wall Street Journal és a New York Times szakújságíróinak tetszését, ám visszatetszést keltett republikánus közgazdászok és befektetők köreiben is.

Kritizálta Bernanke koncepcióját - melyet a Fed nyíltpiaci tanácsa gyenge többséggel támogatott - Alan Greenspan is, aki egyébként még Reagan ideje alatt lett először a nyíltpiaci tanács elnöke. A neves közgazdász szerint az USA adósságállomány olyan méreteket vesz fel, ami elriaszthatja a befektetőket, ami ismét drágíthatja a már meglévő adósságok finanszírozását. Ez különösen érvényes, ha a dollár jelenlegi, kormányzatilag gyengített árán.

Greenspan úgy véli: a jelenlegi helyzetben nem elképzelhetetlen a kötvényválság kialakulása sem. A kétfenekű recesszió elkerülésére a szakember szerint elengedhetetlen bizonyos megszorítások alkalmazása. Ezek szükségességét csak az amerikai GDP 5 százalékos növelésével lehet elkerülni - tette hozzá a közgazdász.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!