Szaddam és Kadhafi pénzelte Haidert?

2010. augusztus 03. 20:01

Újabb és még meghökkentőbb részletekkel folytatódott a néhai szélsőjobboldali osztrák politikus, Jörg Haider titkos liechtensteini bankszámlájának ügye. Moamer Kadhafi líbiai vezető és fia legalább 45 millió euróval támogatták Haider egykori pártját, az OSztrák Szabadságpártot.

2010. augusztus 03. 20:01

A Profil című hetilap a múlt szombaton azt írta, hogy a 2008-ban ittas vezetése miatt autósbalesetben elhunyt 58 éves karintiai kormányzó, Jörg Haider 45 millió eurót rejtett el titkos liechtensteini bankszámlákon. Az újság információi szerint a pénzből már mindössze 5 millió van meg egy alvószámlán, a többit kockázatos befektetésekbe tették. A magazin szerint a számlákat, amelyeket különböző liechtensteini bejegyzésű, de Haiderhez köthető cégek nyitottak, még vizsgálják az osztrák, a német és a liechtensteini hatóságok.

A Falter részleteket közöl az FPÖ volt főtitkára, Walter Meischberger naplójából, és annak alapján azt állítja, hogy a Haidernek, illetve a pártnak titokban átutalt összegek forrása nem csak Líbia. A lap szerint jöttek pénzek Szaddám Huszeintól, Irak akkori diktátorától is. A naplóban, amit az ügyészség lefoglalt februárban egy másik ügy kapcsán, Meischberger állítólag azt írja, hogy Haider volt személyi titkára, Franz Koloini intézte a Szaddám-pénzeket. „Koloini és mások 10 millió euróval, de lehetséges, hogy 15 millióval tértek vissza Irakból azokban az időkben” - áll az állítólag hiteles naplóban, amely szerint Szaddám Huszein fiai is az adományozók között voltak.

A bécsi ügyészség megerősítette a napló létezését, annak tartalmát viszont nem kívánták részletezni, és azt sem erősítették meg, hogy a Falterban közölt részletek eredetiek. „Kadhafi mindig a választások előtt küldött pénzt, és az mindig készpénz volt, méghozzá műanyag zsákban” - írta a Profil egy név nélkül nyilatkozó forrására hivatkozva, aki saját állítása szerint közeli kapcsolatban volt Haiderral. A néhai osztrák politikus egyébként 2000-ben Kadhafit, 2002-ben pedig Szaddám Huszeint is meglátogatta. A Falter szerint a pénzből Haider újságírókat és bankárokat fizetett le. Az osztrák média szerint Haider legutolsó személyi titkára, Gerald Mikscha, aki kezelte a liechtensteini titkos számlát, 38 milliót ellopott és a pénzzel vagy Svájcban, vagy Paraguayban bujkál.
 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bmucsai
2010. augusztus 04. 09:01
".... egy név nélkül nyilatkozó forrására hivatkozva, aki saját állítása szerint közeli kapcsolatban volt Haiderral. ..." Ennek nagyon holokamu szaga van! k*rv* anyátok!
k33
2010. augusztus 04. 05:29
Most legalább látjuk hogy mi vár Viktorra.
sine ira et studio
2010. augusztus 03. 23:09
"meg Tiszaeszláron a csőszkunyhóban az ufózsidók Mulderrel és Scullyval" (by Bödőcs) --> na ez a cikk körülbelül ezt a színvonalat üti, pech, hogy nem egy vicclapba rakták be.
sine ira et studio
2010. augusztus 03. 22:53
Alig várom, hogy az USA lerohanja Ausztriát is, mi meg, hű NATO szövetségesei 525 év után ismét Bécs főterén tarthatunk seregszemlét! :) Na de, "komolyra" fordítva a szót, ennek a hírnek a forrása körülbelül azon a szinten mozog, mint ahogy Boborján bebizonyítja, hogy létezik olyan szólás: "Hallgat, mint postás a jetiről" (a buszon hallottam - én mondtam) Kár, hogy Jörg Haider még nem ismerhette Dániel Zoltánt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!