Kínát és Amerikát okolja az EU

2009. december 22. 14:42

A kötelezettségvállalás megtagadása miatt bukott el a klímakonferencia az Európa Tanács szerint.

2009. december 22. 14:42
Főként az okozta a koppenhágai klímaértekezlet kudarcát, hogy az Egyesült Államok és Kína részéről hiányzott a kötelezettségvállalásra irányuló akarat – mondta az EU soros elnökségét ellátó Svédország környezetvédelmi minisztere kedden Brüsszelben. Washington és Peking, szövetségeseivel együtt elérte, hogy a konferencia 193 országot képviselő résztvevői csak minimális szinten tudták közös nevezőre hozni álláspontjukat – állapította meg Andreas Carlgren az EU-országok környezetvédelmi minisztereinek tanácskozásán.
 
Az ülés a tagállami kormányokat képviselő Európa Tanács idei utolsó miniszteri szintű megbeszélése, és egyben a svéd elnökség által szervezett utolsó miniszteri tanácskozás volt. Carlgren nagy kudarcnak nevezte a dán fővárosban tartott klímaértekezletet, hiszen azon nem sikerült megállapodni abban, ki milyen mértékben csökkenti a levegő felmelegedését okozó szén-dioxid kibocsátását.
 
Csupán egy olyan semmitmondó kompromisszumos okmányt „vettek tudomásul”, amely célként fogalmazza meg, hogy a Föld légköre ne melegedjen fel 2 Celsius-foknál nagyobb mértékben, valamint pénzeket ígér a fejletlenebb országoknak a klímavédelmi beruházásokhoz, ám jelentősebb összegeket csak a későbbi évekre helyez kilátásba. A kudarcból tanulni kell – jegyezte meg a svéd miniszter, és azt hangsúlyozta, az ENSZ mechanizmusa – minden gyengesége ellenére – mégis az a nemzetközi mechanizmus, amely a kisebb országoknak érdekvédelmet nyújt. (MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!