Autonóm Székelyföld az interneten: .sic

2009. június 16. 09:08

2010-től saját domain címe lesz Székelyföldnek, már bejegyezték, de a Székely Nemzeti Tanács aláírásokat gyűjt.

2009. június 16. 09:08

A Székely Nemzeti Tanács honlapján olvasható közlemény szerint alig három nap alatt közel négyezer támogató aláírásával hitelesítette a székelyföldi legfelső szintű tartománynevet. A .sic megszerzését a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte, és az ICANN május 13-án jegyezte be. Ahhoz azonban, hogy 2010 első negyedévétől ez lehessen Székelyföld saját internetes tartományneve, legalább 250 ezer támogató aláírás szükséges. Az SZNT arra buzdítja a székely autonómiatörekvések iránt elkötelezetteket, hogy írják alá az itt elérhető felhívást, ezzel támogassák a legfelső internetes tartomány létrejöttét. A SIC ISO-kódként való elismertetése ugyanakkor lehetővé teszi, hogy Románia közigazgatási átalakítása után – a mostani CV, HR, MS helyett – a Székelyföldre utaló rövidítés hivatalosan is használható legyen a gépjárműveken.

A .sic rövidítés a "siculitas" (mai fordítása "székelység") szóból ered, amely nem csupán a közösség mai nevére utal, hanem – mivel a középkori magyar közigazgatásban az önkormányzó, szabadságjogokkal felruházott közösséget jelentette – a névválasztással visszautalunk a székely szabadság történelmi gyökereire is - írja Ferencz Csaba, az SZNT tájékoztatási alelnöke.

.SIC legfelső szintű tartomány a székely identitásért (sznt.ro)

Dotsick (Meltdown)

SIC – Önkormányzati autók székelyföldi jelzéssel (Ludvig Zsuzsanna)

Hajrá hajrá! (Garage Glam)

Székelyföld az interneten! - .sic (Szóri blogja)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teglagyarimegallo
2009. június 17. 12:34
Kicsit jobban örültem volna a .ts, Transylvania domainnek, de nem akarok kekec lenni. Éljenek a szórványmagyarok!
bükk
2009. június 16. 13:27
Én már régóta használom (sic!) formában.
TuRuL2k2
2009. június 16. 11:39
deszkasok.sic, szevasztok! Ez a csúcsdomain ezerszer többet használ a székely autonómia céljának, mint tucatnyi Hatvannégy Vármegye-hőzöngés Toroczkai Lászlóval. Már most szeretnénk jelezni igényünket a mandiner.sic és a reakcio.sic domainekre.
otvospeter
2009. június 16. 11:21
Éljen, éljen! Mindenki írja alá! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!