Sztárok, buli és kultúrharc: kezdődik az idei Sziget Fesztivál

2023. augusztus 10. 21:18

Sztárfellépők és óriási érdeklődés jellemzi a harmincéves fesztivált, amely azonban az érzékenyítésből is alaposan kiveszi a részét.

2023. augusztus 10. 21:18

Igazi sztárparádéval teszi magát vonzóvá a mostanra világhírűvé vált Sziget Fesztivál: csütörtökön startoló parádé idei fellépői között olyan húzónevek vannak, mint Billie Eilish, David Guetta, a már a nyitónapon nagyszínpadra lépő Florence + the Machine, vagy épp az Imagine Dragons. A fesztivál igazi nemzetközi sztárparádét ígér: a hazai előadók mellett (közel sem a teljesség igényével) érkeznek fellépők a környező országokból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Nagy-Britanniából, Dél-Afrikából, Japánból, Kínából, de még Guineából, Malawiból, vagy éppen Trinidad és Tobagoról is. 

Az összművészeti fesztivál persze nem csak a zenéről szól: az érdeklődőket várja az Élőkép Színház nyolcszögletű labirintusa, a színházi és táncprodukciókat befogadó Theatre-and-Dance Field, a Cirque du Sziget cirkuszművészeti produkciói, bemutatkoznak designer-művészek, nyit a poptörténeti kiállítás és persze lesz idén is civil falu. Kiállítások, installációk és performanszok, utcaszínházak váltják egymást a kulturális kínálatban.

Az Óbudai-szigetre persze nem csak fellépők érkeznek a világ szinte minden pontjáról, de a bulizni vágyó (jellemzően fiatalok) is. 

Az elmúlt harminc évben, ahogy nőtt a fesztivál, úgy terjedt a híre is, ma pedig már azon sem szabad meglepődni, ha a tömegben olyanokkal futunk össze, akik nyolc-tízórás repülőutat vállaltak azért, hogy megmerítkezzenek az „Island of Freedom” nyújtotta élményben. 

Kultúrharc buliruhában

De a Sziget egy kicsit másról is szól. Már a programfüzet köszöntőjének hátterében felsejlik a „Love is love” mottó, Karácsony Gergely főpolgármester pedig szükségesnek látta köszöntőjét azzal nyitni, hogy „Budapest sokszínű, nyitott és befogadó város”. Arról pedig a Mandiner is hírt adott, hogy a fesztivál marketingesei fontosnak látták azonos nemű párok csókjeleneteivel népszerűsíteni a rendezvényt. A híres-hírhedt Magic Mirror Sátor most is lelkesen promótál mindent, ami kicsit is az LMBTQ- és gendertematika. Ennek keretében 

a Szigeten lesznek drag show-k is, valamint bemutatkozik az Amsterdam Rainbow Dress is,

utóbbi nem jelent mást, mint hogy holland tervezők hatalmas szoknyát varrtak azon országok zászlóiból, amelyek értelmezésük szerint LMBTQ-ellenesek, ha pedig változtatnak álláspontjukon, a helyükön szivárványzászló jelenik meg. Sokatmondó, hogy az egyik drag show-t már előre úgy reklámozzák, hogy „Britney és Whitney (...), a drag dívák kihozzák belőled az ördögöt is”. Lesz itt bizony transzvarieté, de a beszédes nevű Tolerance Project is hasonló eszméket népszerűsít: ennek keretében gyakorlatilag nemzetközi plakátkiállítás érzékenyíti a látogatókat. 

Ezt is ajánljuk a témában

Szerettünk volna lehetőséget biztosítani a Sziget Fesztiválnak is, hogy kifejtsék álláspontjukat ez ügyben. Még szerdán délelőtt elküldtük kérdéseinket a Sziget Iroda sajtóosztályának a fesztivál honlapján feltüntetett elérhetőségre. Arra voltunk kíváncsiak, miért tartották fontosnak ezen mozzanatok megjelenítését a Szigetet felvezető marketingkampány keretében, illetve volt-e mögöttes (társadalom)politikai szándékuk, amikor a kisfilmeket elkészítették. Rákérdeztünk arra is, várható-e további hasonló elem a 2023-as Sziget Fesztivál kampányában. 

Kérdéseinkre azonban egészen csütörtök estig nem kaptunk választ – a Sziget szervezői nem tartották fontosnak, hogy a kezdés pillanatára tisztázzák álláspontjukat. 

Hasonlóképpen jártunk a közelmúltban a McDonald's-cal is. A gyorsétteremlánc újabban kisgyerekeknek készített érzékenyítő füzetet ad népszerű gyermekmenüje mellé, amelyben visszás módon például abortuszlobbistát ajánlanak kislányok figyelmébe. A woke-vizekre tévedő cég magyarországi marketingképviseletétől azonban bő egy hétig hiába vártunk választ kérdéseinkre – sőt, azóta sem válaszoltak hivatalos megkeresésünkre. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: YouTube

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2023. augusztus 11. 08:04
Beteg világ, beteg emberekkel! Itt már csak egy aszteroida segíthet...
HunCsz
2023. augusztus 11. 07:36
Ez kell a kiirtásunkhoz. Emelett meg egy kis élvezet. Ezeknek a homosexuális führerknel semmi nem fontosabb, mint a fiatalok megrontása és levadászása. Csak a fiatalok, akik nem értenek semmit gondolják át a jövöt és hány boldog életet láttak ebben az , életformában. Csak a legismertebbek közül Freddy Mercury. George, MIchael , Michael Jackson........... mind magányos emberi roncsként végezte. A jó hir, hogy nemsokára vége lesz ennek a náci végbél kulturának nyugatos szodoma-gommorástól együtt Lesz itt még kijozanodás és sirás-rivás. Majd gyurka bácsi allah akbarai segitenek ebben és a nyomor, aminek a szele már fujdogál. Ennek a népszerüsitéséből az ostoba fajankó sem akart kimaradni. Hozzá képest a hasonló tehetségű demszki már egy város épitő Nádor hercegnek tünik
Majdmegmondom
2023. augusztus 11. 06:44
Oké, jó fejek vagyunk. Idén a nyugati ideológiát támogattuk, de jövőre visszatérünk a normalitáshoz. Ezzel pedig nem lehet baj, hiszen a liberalizmus a teljes elfogadásról szól, tehát nekik is kötelességük elfogadni, hogy az ország hatalmas számú többsége NEM AKAR semmiféle devianciát erősíteni, bátorítani se támogatni!
Zaj001
2023. augusztus 11. 06:24
A sziget a külföldieknek készül, a gyermekteleneknek sok a pénzük, jó biznisz kiszolgálni pár napra őket. Ellverik a szülieik pénzét, Magyarország pedig megmutatja, hogy toleráns.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!