Újabb fordulatok a pad-ügyben

2023. július 14. 14:48

Igaza van-e Mi Hazánknak, hogy a nemzeti színűre mázolt pad átfestése bűncselekmény?

2023. július 14. 14:48
Baranya Róbert
Baranya Róbert

A csütörtök és a péntek sem maradhatott el a ferencvárosi pad-gate újabb fordulatai nélkük, a Tompa utcai padot ugyanis Baranyi Krisztináék és az Amnesty International aktivistái reggel megint szivárvány színűre festették, de pár óra múlva már nemzeti színekben pompázott. 

Vékony Csongor, a Mi Hazánk Mozgalom budapesti elnöke ugyanis nemes egyszerűséggel odasétált, és senkitől sem zavartatva csütörtök délelőtt piros-fehér-zöldre fújta azt

Vékony a Magyar Jelennek elmondta, hogy senki sem akadályozta a festésben, se rendőr, se közterület-felügyelő nem volt a közelben. A párt budapesti elnöke közölte: azért a magyar zászló színeire mázolta a padot, mert így 

ha valaki ismét át akarná festeni, azzal nemzeti jelképet gyalázna meg, ami pedig a Btk-ba ütközik.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke ezt a twitteren erősítette meg. Mint írta, „hiába fenyeget az Amnesty rongálás miatt feljelentéssel, mert ez eddig véleménynyilvánítás volt. Ha viszont most átfestik, mi jelentjük fel őket, nemzeti jelkép megsértése miatt. Ez a mi hazánk.” 

Hogy Toroczkaiék álláspontja mennyire állja meg a helyét jogilag, arról megkérdeztük Ifj. Balsai István büntetőjogászt, aki idézte a Btk. vonatkozó paragrafusát, miszerint „Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” 

A jogász szerint itt leginkább az a kérdés, hogy mit értünk „meggyalázás” alatt, ez ugyanis az elkövetési magatartás. Egy feljelentést esetén tehát azt kellene a hatóságnak vizsgálnia, hogy az átfestés Magyarország zászlajának a meggyalázását jelenti-e. Balsai István szerint a pad átmázolása 

a pride zászló színeire, a társadalom nagy részének erkölcsi felháborodását váltaná ki, 

de kérdés, hogy a rendőrség vagy az ügyészség szerint egyúttal ez a magyar zászló meggyalázásának is minősül-e. 

Péntekre egyébként valaki fóliával vonta be a padot azzal a felirattal, hogy „Az LMBTQ+ tartalmakat újabban csak lefóliázva lehet »közszemlére tenni«. Mindenki tudja, mi van a borító alatt. A szerelem becsomagolva is szabad!”. 

Hogy a pad egyébként múlt hét csütörtök óta milyen színekben pompázott, arról itt nézheti meg a galériánkat

Közben Baranyi, – miután láthatóan vesztésre áll az ügyben – inkább előre menekült, és figyelemfelhívást tett közzé, miszerint Bárkinek lehet padja Ferencvárosban!” A polgármester arra buzdítja a civil szervezeteket és az állampolgárokat, – legyenek azok klímaharcosok, zenészek, fradisták vagy éppen rokkerek – hogy fessék a kerület padjaira üzeneteiket. Csak egy kitétel van: ne legyen az üzenet „gyűlöletkeltő, egyének vagy csoportok elleni erőszakra ösztönző, fenyegető, illetve toborzással vagy adománygyűjtéssel kapcsolatos felhívás.” 

Nyitókép: YouTube

 


 

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 14. 17:16
HOLNAP PRÁÁÁÁJD: 💋 ITT AZ ÚTITERV: https://budapestpride.hu/hirek/minden-amit-tudni-kell-a-28-budapest-pride-felvonulasrol🌈 BULÍÍÍ 🍓https://www.budapestpark.hu/en/events/rainbow-party-20230715?gclid=CjwKCAjw5MOlBhBTEiwAAJ8e1q7SlPvXVPwGm1k2_Osz5uVz0A9F6EKvd5ptAzm5IQLJs6iUx9zighoCaTwQAvD_BwE 🏳️‍🌈 IRODALOM: https://www.napiujsag.hu/2022/08/ketrecbe-zartak-egy-kislanyt-egy.html
connorj
2023. július 14. 17:00
KISSZINES a SOKSZÍNŰSÉGBEN: https://m.youtube.com/watch?v=22ZF4mAfshc&pp=ygUdUGlyb3MgZmVow6lyIHrDtmxkIHN6dXJrb2zDs2s%3D
Ugandai Bubu
2023. július 14. 16:44
Leköpendő aljas náci szekta, olyanok mint a bogárevő vegán zöld tálibok, csak más színben.
Ugandai Bubu
2023. július 14. 16:40
Ezek a fasiszta barmok tényleg ennyire hülyének nézik az embereket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!