Nem a semmiért ment Kínába a CIA igazgatója

2023. június 03. 13:42

Megnőtt a feszültség az USA és Kína között, a titkos látogatásnak komoly jelentősége lehet.

2023. június 03. 13:42
null

Titkos látogatást tett Kínában az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója – írta amerikai kormányforrásokat idézve a szombati Financial Times. A londoni üzleti napilap forrásai szerint William Burns májusban utazott Pekingbe, ahol kínai kormányilletékesekkel tárgyalt. A Financial Timesnak nyilatkozó egyik amerikai kormánytisztviselő elmondta: kínai megbeszélésein Burns elsősorban a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta.   

A brit lap kiemeli, hogy a CIA igazgatójának személyében Joe Biden amerikai elnök kormányának eddigi legmagasabb rangú tisztviselője látogatott Kínába.

Burns utazása jelzi, hogy a Fehér Házat mennyire aggasztja Peking és Washington kapcsolatainak romlása

– áll a Financial Times kommentárjában. A lap forrásai szerint Biden tavaly a CIA igazgatóját bízta meg azzal is, hogy próbálja meg lebeszélni Nancy Pelosit, az amerikai képviselőház akkori elnökét Tajvan felkereséséről.    

Kína és az Egyesült Államok kapcsolatai Nancy Pelosi hivatalos tajvani látogatása után újabb mélypontra süllyedtek, és Kína az amerikai képviselőház elnökének utazására válaszul nagyszabású katonai gyakorlatot hajtott végre a sziget közelében.    

A Financial Times ugyanakkor felidézi szombati írásában, hogy Joe Biden a múlt hónapban, a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) hirosimai csúcsértekezletén kijelentette:

Az amerikai elnök nem említett részleteket, de a brit lap hangsúlyozza, hogy a CIA igazgatója Biden kijelentése előtt utazott Pekingbe.

(MTI)

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2023. június 05. 02:05
ezek kit neznek hulyenek? az elnok engedelye nelkul nem mehetett volna a ven kurva Tajvanra plane nem bombazokiserettel
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. június 03. 22:08
Kicsit elkezdtek rángatózni az amerikaiak hogy Kína türelmesen kivárta míg tipikus amerikai handabandázással bejelenti az enyhülést a G7 után, majd hirtelen szájba verte őket egy válasszal az amerikai szankciózgatásra, közröhejjé téve őket. Most ezt a barmot is odaszalajtják, próbáljon már altatni egy kicsit, hátha vannak olyan hülyék a kínaiak
Azmo
2023. június 03. 20:24
Ez csak maszatolás, őssze akarják zavarni a kínaiakat!
Kybon
2023. június 03. 19:01
"a Fehér Házat mennyire aggasztja Peking és Washington kapcsolatainak romlása" - Te CsingCsang! Én most jól se@@gerúglak, de azért kicsit aggódom, hogy nem fogod jónéven venni! Pedig hidd el, csak puszta rosszindulatból és sima nyerészkedésből csinálom! Nem is értem, mi a bajod...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!