Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Nagyot léptek az oroszok, indulhat a saját dróngyártás fejlesztése

2023. június 29. 06:35

Az ország célja a technológiai függetlenség.

2023. június 29. 06:35
null

Az orosz kormány jóváhagyta a pilóta nélküli szerkezetek fejlesztésével kapcsolatos, 2023-ig érvényes stratégiát – jelentette a RIA Novosztyi hírügynökség. A stratégia értelmében 2030-ig új gazdasági ágazat jelenik meg, amely a polgári célú drónok felhasználásával kapcsolatos – közölte a kormány sajtószolgálata. „Az iparág kialakításának alapjául

Ezeket már ma is felhasználják egyebek mellett az energiahálózatok állapotának felmérésére, s a segítségükkel ötszörösével sikerült csökkenteni az ilyen ellenőrzések időtartamát. A meghibásodások feltárásával pedig nyolcszorosára csökkent a balesetek kockázata” – olvasható a közleményben.    

A dokumentum az ágazat fejlesztésének öt alapvető irányvonalát vázolta fel: a hazai drónok iránti igény növelését, a sorozatgyártás kidolgozását, termelő létesítmények létrehozását az új technológiák felhasználására, a szükséges infrastruktúra fejlesztését, a személyzet kiképzését és az alap- és perspektivikus kutatásokat. A stratégia kidolgozói szerint a távlati tervek között szerepel személyszállításra alkalmas drónok kifejlesztése is. Emellett a kormány rövidesen befejezi a munkát a pilóta nélküli rendszerek fejlesztésére vonatkozó nemzeti projekt létrehozásában is.     

A közlemény szerint jelentős szerepet szánnak a drónoknak egyebek mellett a mezőgazdaságban, az építésfelügyeletben, a geoadatbázisok létrehozásában és aktualizálásában, valamint a nehezen megközelíthető helyekre történő adatszállításban – áll még a kormány sajtószolgálatának közleményében.    

A drónok oroszországi piaca már idén eléri az 50 milliárd rubelt (200 milliárd forint). Vaszilij Oszmakov ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes szerint

2030-ra Oroszországban a hazai drónok aránya a jelenlegi 22-ről 70 százalékra nő,

az ország technológiai függetlenséget kíván elérni a gyártásukban.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. IRANIAN DEFENCE MINISTRY / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2023. június 29. 12:02
...csak mondom , hogy a ruszkik még Sztálin alatt 6 hónap alatt lemásolták a B-52-est ......aki lebecsüli őket az kurvára nincs képben
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. június 29. 11:57
Vagyis megtörtént az ami a mezőgazdaságukkal is, pár év alatt önellátók letttek belőle. Most ez is fel fog pörögni
Nasi12
2023. június 29. 11:18
Az ukik ma jelentették be ugyanezt. Otthon akarnak fegyvereket gyártani. A németek meg nálunk. A szomszédom meg alaszkában. Mindenki meghülyült. Csak én akarok gyerekjátékokat gyártani. Hazánkban. Saját tervezésűt. Krumpliba szúrva néhány gyufaszálat. Mindkettőt hazai termékből.
Johann Luipigus
2023. június 29. 09:31
Végre. Jobb későn, mint soha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!