Ennyi esélye volt Suhajda Szilárdnak a túlélésre a statisztikák szerint

2023. május 29. 15:21

A Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászása minden kimutatás szerint életveszélyes vállalkozásnak számít.

2023. május 29. 15:21
null

Nyári Krisztián irodalomtörténész Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében elemezte a Mount Everestet megmászók túlélési esélyeit mutató statisztikákat. Nyári Krisztián hangsúlyozta: posztjával nem szeretne morális kérdéseket feszegetni, kizárólag a statisztikai adatokra koncentrált. A bejegyzés szerint ha a sikeres és sikertelen csúcstámadási kísérleteket is nézzük, akkor a halálozási arány 1% körül van,

de nem teljesen következetesek a számok arról, mi számít ilyen kísérletnek.

A magyarázat szerint a feljutók száma viszont egzakt. Egy 2019-es statisztika szerint a csúcsra feljutó 9952 hegymászóból 304-en haltak meg, tehát a halálozási arány 3%. Ebből 2019-ig 212-en jutottak fel oxigénpalack nélkül, közülük 160-an haltak meg.

Tehát a halálozási arány 75,5%.

„Nincs pontos statisztikám arról, hogy összesen hány kísérletet hajtottak végre oxigén nélkül, ebben a körben biztosan jóval kisebb ez a szám. Nem mondhatjuk tehát, hogy ha oxigén nélkül mész az Everestre, akkor 75,5%-os esélyed van a halálra, de azt igen, hogy ha feljutottál és vissza is értél, akkor abba a 24,5%-ba tartozol, akik túlélték” – olvasható a bejegyzésben.

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. május 30. 11:45
Ha ez a hegy Németországban állna, akkor minden száz méterben állna egy ellenőrzőpont vérnyomás- és véroxigénméréssel. Tovább csak az mehetne, akinek elég jók az értékei. Továbbá kötelező lenne mindenféle biztosítás. Hogy jobb lenne-e, azt nem tudom.
beobachter1
2023. május 30. 08:20
Suhajdának annyi esélye volt, mint a háromlábú sünnek átkelni egy nyolcsávos autópályán! Suhajda egy felelőtlen loser!
Turbolya3
2023. május 30. 07:23
Szerintem ez most is így működik, csak az "okos voltál" vokált túlharsogná a mindentjobbantudók fanyalgása. (Mellényomtam, és itt nem lehet korrigálni. )
manningerj
2023. május 29. 21:51
A lényeg az hogy úgy kéne gondolkodni -a hegymászónak is- meg akartam másznia hegyet palack nélkül , de visszafordultam mert életveszélyes lett volna . Így is szép teljesitmény volt, büszkék vagyunk rád és okos voltál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!