Orosz, üzbég, svájci, német és liechtensteini állampolgárok az USA szankciós listáján

2023. április 13. 17:25

Bár akadt, aki a Pressman-bejelentés után is amerikai büntetésről írt, a szerdán közzétett szankciós listán csupán egyetlen magyar személy található.

2023. április 13. 17:25
null
Kacsoh Dániel

„Több, egymástól független diplomáciai forrástól” úgy értesült a 444 nevű baloldali portál, hogy David Pressman amerikai nagykövet szerdára sajtótájékoztatót hívott össze – számoltunk be az előzetes információról még kedden. Bár a portál konkrétumokat nem írt, akkori feltételezésük szerint „az amerikai kormány új intézkedést tervez a magyar kormány megbüntetésére, például felmerült, hogy szankciót vetnek ki befolyásos személyekre”.

Ez az értesülés menten átfutott szinte a teljes magyar sajtón, jöttek a találgatások, az információk a tájékoztatóról, ami végül tíz percesnél is rövidebb volt. És bár Pressman az „aggodalmát” kifejezte, szó sem volt drasztikus bejelentésről. Nem csoda, hogy például a Gyurcsány-közeli Nyugati Fény így interpretálta a fejleményt: „RENDKÍVÜLI: David Pressman bejelentette a magyar tisztségviselő elleni szankciókat. Megvan a büntetés.” A nemzetközi sajtó sem fukarkodott az erős odamondásokkal, a Le Figaro szerint például az „Egyesült Államok lecsap az Orbán-kormányra”.

 

Ez így bajosan nevezhető a magyar kormány megbüntetésének

A 444 egyik cikkcíme pedig a bejelentést követően így nézett ki: „Egy ország tanulja meg Laszlóczki Imre nevét.” Ő ugyebár az orosz hátterű, budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) alelnöke, aminek jelenlétét a nagykövet az USA nevében erőteljesen kifogásolta. A vitorlában pedig olyannyira nincs már szél, hogy ma hazánk ki is szállt az IIB-ből.

Ugyan kétségeink vannak afelől, hogy a nevét egy ország tanulja meg épp, a már a bejelentést megelőzően kiadott szankciós listán csupán Laszlóczki az egyetlen magyar. Így Magyarország megbüntetéséről, netalántán hazánk elleni szankciókról bajosan lehet beszélni.

Lássuk, a teljesség igénye nélkül, kik is szerepelnek az Egyesült Államok legújabb listáján!

Harmincnégy személyből egyetlen magyar a szankciós listán

Először is: több szervezet és intézmény mellett összesen harmincnégy konkrét személy található a dokumentumban, közülük 11-en orosz, ketten ciprusi-orosz állampolgárságúak, de akad német-orosz, ciprusi-orosz kettős, valamint izraeli-ciprusi-orosz hármas állampolgár is. Utóbbi egy bizonyos Vlagyimir Jakovlevics Sztresinszkij, aki egyébként Ukrajnában született, akárcsak a ciprusi-orosz állampolgár Natalia Alekseevna Streshinskaya.

Kilenc ciprusi állampolgár is szerepel a listán, közülük többen az Egyesült Királyságban laknak, az azerbajdzsáni születésű Vakhtang Ernstovich Kocharov azonban az Egyesült Arab Emírségekben. Négyen üzbég állampolgárságúak, illetve egy svájci-egyesült királyságbeli állampolgár is, ő az épp Liechtensteinben lakó Markus Jakob Giger. Roland Oehri pedig liechtensteini-svájci állampolgár.

A Pressman-tájékoztatóval nagyjából egy időben közzétett lajstrom tehát bajosan nevezhető – az elsődlegesen megcélzott Oroszország mellett – Magyarország elleni lépésnek.

Ez megint inkább valamiféle balos vágyvezérelt gondolkodás, illetve várakozás volt, még szerencse, hogy bár az Egyesült Államok vezetése nem adta fel a háborúval kapcsolatos álláspontját, annak ránk kényszerítése érdekében végül pragmatikus, sőt, akár óvatosnak is mondható lépés mellett döntött. Legalábbis egyelőre.

Nyitókép: Facebook

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX - Terminátor
2023. április 14. 16:05
Ez az oroszokkal kapcsolatba hozható dolgokat szankcionálja és nem célzottan minket.
Igazszó
2023. április 13. 20:47
A lényeg az, hogy a vétótlan köpcös geciről ma is bebizonyosodott, amit tudhat minden értelmes ember: orbán láncon tartott, hazug, gyáva csicska.
NeMá
2023. április 13. 19:11
USÁba vízum kell nem? Bárki ha nem tetszik nem mehet! Egy Magyarnak felesleges vízumot igényelnie?
Úttalan utakon
2023. április 13. 18:28
Engem az érdekelne, miért kellett ehhez ekkora csinnadratta? Mintha máskor nem a nagykövetek hirdetnék ki a szankciós listákat, vagy csak én emlékszem rosszul? (Az a tippem, hogy voltak a listán más nevek is, akiket végül lehúztak, és maradt ez az egy. De ez csak találgatás.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!