Schiffer András: Ez egy figyelmeztető lövés Amerikából

2023. április 14. 13:15

Ha Magyarország nem áll be az euroatlanti sorba, akkor további, fokozatosan erősödő szankciók és válaszlépések jönnek majd Washington irányából, vélekedett a volt politikus, aki Orbán Viktor állítólagos, kompromittáló moszkvai aktájáról is beszélt.

2023. április 14. 13:15
null

Nem beszélt a Harcosok klubja óta Puzsér Róberttel Schiffer András, sőt még azt is megbánta, hogy az előbb említett műsorban beszélt vele – mondta a volt LMP-s politikus az Ultrahang adásában.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, feszült hangulatban vitatkozott Puzsér és Schiffer még januárban. Ebben a vitában kezdte Puzsér ismét azzal, hogy „Orbán Viktor rossz oldalra állította magát Putyin ügynökeként”. Válaszul Schiffer András elmondta, hogy ezt a kelet-nyugat szembeállítást rendkívül leegyszerűsítőnek és gyerekesnek tartja. Itt hangzott el az a mondat Schiffer szájából, hogy „a zsigeri ruszofóbia ugyanúgy zsákutcába vezet, mint bármely más nép zsigeri gyűlölete”.

A vitát utólag Schiffer úgy értékelte, „baromira szégyelltem magam utána”, mert mint mondta, nem tudott úgy viselkedni, fellépni, mintha politikai ellenfele, és nem olyan ember ülne vele szemben, akihez baráti szál is fűzi. „Óriási hiba volt, hogy belementem ebbe az utcába” – összegezte, majd hozzátette, Puzsér abból él, hogy „balhé van”, ő pedig ebben a showműsorban nem szeretne partner lenni. Azt is kijelentette, hogy a barátságba nem fér bele, hogy nem tisztelem a másik álláspontját és „hajlott gerincre, és egyéb gusztustalanságokra utalgatok”.

Pressman-sajtótájékoztató: figyelmeztető lövés

„Figyelmeztető lövést adott le az Egyesült Államok kormánya a magyar kormány irányába” – reagált Schiffer David Pressman amerikai nagykövet sajtótájékoztatójára. Mint arról a Mandiner is beszámolt, az amerikai nagykövet bejelentette, több mint ötven személyre vet ki szankciót az USA, hogy megnehezítse az oroszok hozzáférését a (háború folytatásához szükséges) javakhoz; ennek részeként a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) és annak három fő tisztviselője, köztük két orosz és egy magyar állampolgár, Laszlóczki Imre ellen.

Schiffer szerint a „rendhagyó” nagyköveti sajtótájékoztató helyes dekódolása nem más, minthogy,

ha Magyarország nem áll be az euroatlanti sorba, akkor további, fokozatosan erősödő szankciók és válaszlépések jönnek majd Washington irányából.

A Nemzetközi Beruházási Bank ügye Schiffer szerint egyike azoknak, amit még a saját híveiknek sem magyaráz meg a kormány, hogy miért jó nekünk, magyaroknak. A volt LMP-s politikus szerint ezek a megmagyarázhatatlan ügyek – úgy véli, ide sorolható még a Fudan Egyetem ügye is, vagy az, hogy Szijjártó Péter miért épp a beharangozott Pressman-sajtótájékoztató napján fogadta a belorusz külügyminisztert – mind „olyan pakkok a kormány hátán, amik gyengítik a magyar érdekérvényesítést olyan kérdésekben, ahol a magyar kormánynak igaza van”.

Mint mondta, bőven lehet sorolni azokat az ügyeket, amelyekben jogosan konfrontálódik a magyar kormány Brüsszellel és Washingtonnal, de szerinte a magyar álláspont hatóerejét hatványozottan csökkentik az előbb említett, szerinte „rejtélyes ügyek”.  

mert ha lenne, az 1998 és 2002 között is lett volna” – jelentette ki Schiffer, mint mondta, annál „ruszofób politikát” senki nem folytatott, mint Orbán abban az időszakban. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindezek ellenére az ember él a gyanúperrel, hogy esetleg vannak olyan közös bizniszek Moszkva és Budapest között, aminek az árát közvetve a magyar háztartások fizetik meg. Szerinte emiatt a magyar miniszterelnök elszámolással tartozik a közvéleménynek.

A politikus a sajtótájékoztató formája kapcsán elmondta, „teljes megdöbbenéssel” nézte, hogy egy nagykövet egy fogadóországban ilyet megcsinál.  

„Európa nem lehet idegen érdekek rabja”

Schiffer úgy látja, hogy az Egyesült Államok sokkal agresszívebben próbálja meg érvényesíteni Európában katonai érdekeit, és a saját kulturális imperialista törekvéseit, ideológiai offenzíváját, mint korábban. Emlékeztetett, Ferenc pápa is burkoltan utalt arra, hogy „Európa nem lehet idegen érdekek rabja”, amit egyébként már a francia elnök is megfogalmazott.

Schiffer szerint az, hogy „Európa vazallus legyen, amerikai érdek”. Úgy véli, hogy Amerika kapcsán nem egy XX. századi klasszikus nemzetállami érdekérvényesítéssel állunk szemben, „az amerikai demokrácia díszleteit már elég régóta globális nagyvállalatok használják fel” – jelentette ki. Hozzátette, „a nagy pénz régen elnyelte az amerikai demokráciát”, innentől kezdve pedig nem él az a megközelítés, ami a XX. századot belengte, miszerint hol ütközik az amerikai nemzeti érdek a némettel, az orosszal, hanem egyre jobban az rajzolódik ki, hogy az igazi csattanás a tőkés frakciók között van ma a világon.

Mint fogalmazott: van a globális nagytőke, ami régen kiszabadult a nemzeti joghatóság alól és leginkább az Amerikai Egyesült Államoknak a „demokratikus vázát” tudja felhasználni egy trójai falóként.

A volt LMP-s politikus szerint a csattanás azért van, mert

a legnagyobb ellenállást a globális nagytőkével szemben ma nem a munkások szolidaritása fejtik ki, hanem a nemzeti autokráciák.

Szerinte Oroszország, Kína vagy a közel-keleti országok ellenállóbbak a globális nagytőkével szemben. Úgy véli, Magyarországon is sokan vannak, akik nem kívánnak „egy amerikai központú, globális nagyvállalat birodalom részeként tengődni, de éppúgy nem szeretnénk, ha hazánk Mészáros Lőrinc hűbérbirtoka lenne”. Schiffer szerint Európa és Magyarország számára is az volna az egészséges megoldás, ha egészséges távolságtartás lenne minden imperialista hatalomtól.

A videót itt nézheti vissza:

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 214 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2023. április 17. 09:06
VAKTÖLTÉNY volt ez a lövés...
Zokni
2023. április 15. 11:01
Vicces, ez a faszi a foxi-maxin szerezte a doktorátusát (polgazd, törtmat, mumó, szocpol stb. vigyázat kakukktojás), amit aztán levetett. De a zsigeri kapitalista-ellenesség előjön belőle, ha szükséges. Vajh az orosz imp ralisták mennyivel jobbak? Hogy ők legalább a saját honfitársaikkal és a távolabbi rokonaikkal öletik egymást?
DrPepper
2023. április 15. 07:18
A kutya ott van elásva, hogy Magyarország olyan szinten építette le a 90-es években a gazdasági és politikai kapcsolatait az oroszokkal - miközben az EU gigaméretekben kezdett kereskedni velük és a volt KGST országok is jóval nagyobb mértékben őrizték meg a kapcsolataikat - hogy ez korrekcióra szorult, mert Gyurcsány idejére már lényegében mi mentünk egyedül szemben az akkori autópályán. Viszont a régi kapcsolatokból a számunkra valóban fontos energetikán kívül így is alig maradt valami, így most amikor mindenki antiszovjet/oroszokodik most sincs nagyon mit leépíteni. A "jó putyinnal" Gyurcsány által feljavított, Orbán által megörökölt orosz kapcsolataink szintén nem olyan mélyek, mint azt a nemzetközi média láttatja, azt hogy ezeket már nem akarjuk feladni, a többi EU ország egyszerűen arra használja, hogy a saját kapcsolataikat leplezzék.
Tót Ottó
2023. április 15. 00:40
Azért nem véletlen hogy nem lehetett más a politika..Hogy Schiffer kilépett a maga alapított pártból.Igazábol egy ez megfutamodás volt most úgy érzem.Hogy képviselhesse az álmait tovább.És nem kelljen szembesülnie hogy mi az kegyetlen valóság...Miniszterelnöknek kellene lennie egy kicsit?Kb öngyilkosság lenne a vége..Globális vállalatok alávetettje vagy Mészáros hűbérese?Mondjuk azért van ez így ,hogy a kettő kizárja egymást.Ó de nincs itt választás nálunk mindíg ez volt.Csak a kisebbik rosszat "választhattuk "max.Egyéb opció nincs....Vagy vagy és ennyi!Te meg álmodj királyfi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!