Putyinnak pont annyira kell egy háború a NATO-val, mint üveges tótnak a hanyatt esés

2023. április 04. 19:26

Ukrajnának a minimálisnál is kisebb az esélye területének felszabadítására, beleértve elsősorban a Krímet.

2023. április 04. 19:26
Kaiser Ferenc

„Van esély arra, hogy az orosz-ukrán háborúban bármelyik fél katonai erővel legyőzze a másikat?

Nincs, szerintem egyik fél sem fog tudni egyoldalú katonai győzelmet elérni. Ugyan az ukránok képesek lehetnek nagy területek visszafoglalására, de a minimálisnál is kisebb az esélyük az ország 2014 előtti teljes területének felszabadítására, beleértve elsősorban a Krímet. Utóbbi ráadásul Putyinnak személy szerint is nagyon fontos, ugyanis élete legnagyobb sikere volt, hogy 2014-ben »visszaszerezte« Oroszország számára ezt a stratégiai fontosságú területet.

Arra pedig még kisebb esélyt látok, hogy az oroszok katonai erővel megtörjék az ukrán ellenállást és megszállják az ország nagy részét. Vagyis egyik félnek sincs komoly esélye arra, hogy a számára abszolút kedvező és elfogadható módon kössön békét.

A Guardiannek Maxim Trudoljubov orosz politikai elemző azt mondta, a beszédei alapján Putyin „örök háborúra” készül. Ön mekkora esélyt lát erre?

Attól függ, mit értünk örök háború alatt. Azt gondolom, hogy év végére, de legkorábban ősszel ebből egy alacsony intenzitású konfliktus lesz, ugyanis az oroszok kezdik elpuffogtatni az összes »puskaporukat« a Bahmut, Vuhledar és Avgyijivka környéki harcokban. Az ukránok most tartalékolnak, hogy ha felszárad a sár, megindítsanak egy nagy támadást. Kérdés, mire jutnak vele, de szerintem többet érnek majd el, mint az oroszok november második fele óta.

Putyinnak egyébként teljesen jó lenne egy befagyott, alacsony intenzitású konfliktus is, ami olykor magasabb fokozatba kapcsol. Ugyanis mindaddig, míg Ukrajna háborúban áll, nem szuverén, nem tudja a saját területe felett gyakorolni az ellenőrzést, addig semmilyen nemzetközi szervezet nem veszi fel. Ehhez elég, hogy az legyen, mint ami 2014-15 után Donbaszban volt: a front befagyott, már nem tüzérséggel, hanem mesterlövészekkel lőtték egymást, aknákat telepítettek a másik oldalra, stb. Ebben az időszakban nem napi többszáz ember halt meg, mint most, hanem egy-kettő.”

Nyitókép: Vasily MAXIMOV / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dokoli
2023. április 06. 05:10
Ausztria, Svájc, Szerbia és Bosznia. Mindenki más már NATO tag. Fehéroroszország meg a Kaukázus nem lesz soha az, ahogy Ukrajna sem. A legjobb védekezés a támadás. Ezt csinálják most az oroszok. Mást nem tehetnek. Ukrajna miatt nem lesz atomháború, maximum Kelet-Európában lesz a front. Akkor mi kelet-európaiak nagyon megszívjuk. Bárhogy is ér véget a mostani háború, a rákövetkező évek a bűnbandák kora lesz, ami még a háborúnál is szörnyűbb.
fado
2023. április 05. 13:55
Egyezzenek ki egy döntetlennel.
toyoda
2023. április 05. 08:45
Jól van már Kaiserka! Lassan már a NATO-ra maszturbálsz! A valóság az az, hogy még lőszert se tudnak adni az ukiknak! Ja meg minden héten kifogynak az oroszok a rakétákból!!!! Figyi! álmaidat ne keverd a valósággal!!!!!
Bájron
2023. április 05. 07:06
HVG, csak ennyire tellik?????????,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!