Már hónapokkal korábban elkezdhette az információk szivárogtatását Jack Teixeira

2023. április 22. 16:32

Tavaly februárban egy 600 fős internetes csoportban osztott meg titkos információkat az orosz-ukrán háborúról.

2023. április 22. 16:32
null

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, áprilisban elfogták az amerikai légierőnél szolgáló Jack Teixeirát, aki magas szintű államtitkokat tartalmazó Pentagon-iratokat szivárogtatott ki. Pénteken a New York Times arról számolt be, hogy a fiatal férfi sokkal korábban, sokkal szélesebb körben elkezdhette az információk szivárogtatását, mint azt előzetesen gondolták.

2022 februárjában, nem sokkal azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, Jack Teixeira 

felhasználói profiljából titkos hírszerzési információkat osztottak meg a Discord közösségi platformon egy 600 fős csoportban.

Az eddigi vádak alapján Teixeirának 2022 októberében megosztott információk miatt kell bíróság elé állnia, amelyeket egy sokkal kisebb, mindössze 50 fős csoportban tett közzé. A februári szivárogtatásokról szóló híreket a csoport tagjai közölték a The Timessal.

A nagyobb chat-csoportban többek között az orosz és ukrán áldozatokról, a moszkvai kémügynökségek tevékenységéről és az Ukrajnának nyújtott segélyekről derültek ki adatok. A felhasználó azt állította, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökségtől, a Központi Hírszerző Ügynökségtől és más hírszerző ügynökségektől jutott hozzá az információkhoz.

A februári szivárogtatásokkal kapcsolatos friss hírek felvetik a kérdést, hogy a hatóságok vajon miért nem fedezték fel hamarabb a kiszivárogtatást, tekintve, hogy több száz ember láthatta ezeket a posztokat.

Nyitókép: videórészlet Jack Teixeira elfogásáról

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2023. április 22. 17:59
Régi zsidó szokás, kecskebakra tenni a bűnöket, azt pedig kizavarni a sivatagba. A bűnbak elviszi a balhét, mindenki zavartalanul lehet ugyanolyan fasszopó rohadék barom, mint azelőtt.
robertdenyiro
2023. április 22. 17:45
Ordas nagy kamu ez a sztori. Abba kéne hagyni a terjesztését.
fabulon a bőre őre
2023. április 22. 17:39
Mi van, ha éppen a Teixeira-fal mögül terjesztették az információt? A legnagyobb dobás kissé túl jól sikerült. A gázvezeték felrobbantásáról már 22. febr. 7-én beszélt Brandon. Herscht pedig belső információkkal látták el erről, amivel 23. febr. 8-án állt elő.
nempolitizálok
2023. április 22. 17:14
Most ezt a kamut a libsi kajálja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!