Leminősítette Franciaországot a Fitch Ratings

2023. április 29. 07:07

A gyengülő francia közfinanszírozási helyzettel indokolják a lépést.

2023. április 29. 07:07
null

Leminősítette Franciaország hosszú futamidejű államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban a gyengülő francia közfinanszírozási helyzettel indokolva a lépést. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi „AA”-ról egy fokozattal a továbbra is elsőrendű „AA mínusz”-ra rontotta a francia államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat kilátása stabil.    

Indoklásában a Fitch kiemelte, hogy Franciaország, Németország után a második legnagyobb euróövezeti gazdaság, államháztartási mérőszámai gyengébbek a hasonló besorolású többi ország mutatóinál. A cég várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta mérsékelt ívben felfelé tartó pályán marad,

tükrözve a viszonylag magas államháztartási hiányokat és a költségvetési konszolidációban elért szerény haladást.    

A hitelminősítő az idei évre 5 százalékos GDP-arányos francia államháztartási deficittel számol a tavalyi 4,7 százalékos hiány után, de jövőre újból 4,7 százalékos deficitet jósol. A cég hangsúlyozta, hogy az előrejelzéseiben e két évre valószínűsített államháztartási hiányok jelentősen meghaladják az „AA” besorolási sávban nyilvántartott többi szuverén adós várható hiányainak mediánját, amely a Fitch osztályzati listáján jelenleg 2,3, illetve 0,9 százalék. A Fitch Ratings kiemelte azt is, hogy a francia kormánynál borúlátóbban ítéli meg a francia gazdaság várható teljesítményét:

a hitelminősítő 2023-ra 0,8 százalékos, 2024-re 1,3 százalékos GDP-bővülést vár,

Párizs hivatalos előrejelzéseiben ugyanakkor erre a két évre 1, illetve 1,6 százalékos növekedési ütemek szerepelnek.    

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésben hangsúlyozták, hogy a hazai össztermékhez mért francia államadósság-ráta 2022 végén 111,6 százalék volt, a legmagasabb a Fitch által az „AA” osztályzati kategóriában jegyzett szuverén adósok mezőnyén belül. A francia államadósság-ráta több mint kétszeresen haladja meg az ugyanebben a besorolási sávban nyilvántartott gazdaságok GDP-arányos szuverén adósságterheinek mediánszintjét, amely jelenleg 48,4 százalék. 

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. április 29. 16:55
Ha Macron tovább ugrál, jogállami problémák is lesznek ott hamarosan.
Bájron
2023. április 29. 15:42
Szaros Gyurka felminösiti!!!!!
Akitlosz
2023. április 29. 14:32
Orbán megszakérti: https://twitter.com/i/status/1651971665973108740
olajfa1
2023. április 29. 13:52
Hiába volt a nyugdíjkorhatár emelés! a "FIATAL JÓ DOLGOS BETELEPÜLT MUNKARŐ" tevékenységét "értékelte" a "FICH"! Ez van Macron koma! Orbán viktornak MEGINT IGAZA LETT!!! bármennyire is ágáltok ellene!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!