Biden Amerikája: tízóránként belehal valaki a drog-túladagolásba San Franciscóban

2023. április 28. 19:05

Irtózatos állapotok uralkodnak a kaliforniai központban.

2023. április 28. 19:05
null

Negyvenegy százalékkal, csaknem másfélszeresére nőtt azok száma San Franciscóban, akik véletlen kábítószer-túladagolásban életüket vesztették az év első negyedében – derült ki a kaliforniai város orvosszakértői jelentéséből.

A The Guardian című brit lap hírportálján beszámol róla, hogy az év első három hónapjában regisztrált adatok alapján tízóránként valaki életét veszti kábítószer-túladagolásban San Franciscóban.

A jelentés szerint január elejétől március végéig összesen kétszáz ember halt meg drogtúladagolásban, míg a tavalyi év ugyanebben az időszakban 142 ember esett a kábítószer áldozatául.

A véletlen túladagolásban leginkább a hajléktalanok érintettek, a tavalyi évhez képest idén kétszer annyi otthontalan vesztette így életét.

A kimutatások szerint a legtöbb esetben – a kétszázból 159 embernél – fentanil okozta a halált, míg kicsivel több, mint a halálesetek felénél metamfetamint találtak az elhunytak szervezetében. 85 emberrel a kokain-, míg 9 emberrel a heroin-túladagolás végzett.

A város kisebbségi lakosságának körében különösen súlyos a túladagolások aránya:

a regisztrált túladagolásos halálesetek egyharmadában feketék estek áldozatul, noha San Francisco lakosságának mindössze öt százaléka afroamerikai.

A jelentés szerint a halálozások száma már decemberben növekedni kezdett, januárban pedig 82 túladagolásos halálesettel minden idők legmagasabb számát regisztrálták. Nem sokkal korábban a városvezetés egyébként bezáratott egy segítségnyújtó központot, ahol egyéb ellátások igénybevétele mellett a kábítószer-fogyasztók orvosi felügyelet mellett tudtak fogyasztani – így elkerülve a véletlen túladagolást –, emellett a drogdílerek elleni szigorúbb fellépésként fokozták a járőrözést San Francisco kábítószer-uralta Tenderloin kerületében.

(MTI)

Nyitókép: Tayfun Coskun / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. április 30. 15:54
"Nem sokkal korábban a városvezetés egyébként bezáratott egy segítségnyújtó központot, ahol egyéb ellátások igénybevétele mellett a kábítószer-fogyasztók orvosi felügyelet mellett tudtak fogyasztani – így elkerülve a véletlen túladagolást" Régen volt egy Ludas Matyi című újság. Abban volt egy karikatúra. Egy piás ült egy nagy asztalnál, előtte hatalmas töltött korsók, tőle távolodva teli borospoharak, majd az asztal túloldalán a stampedlik. Mögötte áll két fehér köpenyes orvos, mondja az egyik a másiknak: - Így majd szép fokozatosan leszokik az alkoholról.
Akitlosz
2023. április 30. 15:50
"A város kisebbségi lakosságának körében különösen súlyos a túladagolások aránya: a regisztrált túladagolásos halálesetek egyharmadában feketék estek áldozatul, noha San Francisco lakosságának mindössze öt százaléka afroamerikai." S ezzel a fajta népséggel akarják Európát is betelepíteni. Minek? Ugyanaz lesz a hatása, mint Amerikában. Növekvő bűnözés, növekvő társadalmi problémák, romló életszínvonal. Annak ellenére is, hogy a négereknek kiváltságaik vannak, a sokszínűségre hivatkozva óriási előnyben vannak a fehér emberekkel szemben.
Akitlosz
2023. április 30. 15:45
Mert 4 éve nem így volt? Nem most kezdődött Amerikában a drogozás. Az iskolás gyerekek lelövöldözése sem. Az egy ilyen ország, a drogozás kulturális hagyomány ott.
masikhozzaszolo
2023. április 29. 10:25
Mari és Huana -0 - 1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!