Szankciós listára tették az amerikaiak a Nemzetközi Beruházási Bank magyar vezetőjét – tudósításunk David Pressmann sajtótájékoztatójáról

2023. április 12. 17:02

Szankciókat jelentett be David Pressman amerikai nagykövet, magyarországi vonatkozásban egyes várakozásokkal ellentétben csak a Nemzetközi Beruházási Bankot illetőleg, ugyanakkor közölte, nekik fontos Magyarország, a párbeszéd, és a közös munka.

2023. április 12. 17:02
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Több mint ötven személyre vet ki szankciót az USA, hogy megnehezítse az oroszok hozzáférését a (háború folytatásához szükséges) javakhoz; ennek részeként a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) és annak három fő tisztviselője, köztük két orosz és egy magyar állampolgár, Laszlóczki Imre ellen – jelentette be Pressman.

Ez tekinthető a vártnál enyhébb bejelentésnek is, hiszen korábban mindenféle diplomáciai és egyéb forrásokból a sajtó egy része azt várta, ekkora svunggal indított bejelentésből komolyabb szankciók következnek hazánkra nézve.

Ehelyett inkább a jobban értesült Bloomberg információi bizonyultak hitelesnek.

Nem jutottak dűlőre

A nagykövet az eseményen emlékeztetett: hazája már 2019-ben is arra kérte Magyarországot és a többi NATO tagot, hogy vigyázzanak Oroszországgal és ez különösen fontos most az ukrajnai brutális háború miatt. Az USA hiába jelezte aggodalmát Budapest felé, miután Moszkvából ide került a bank székhelye; illetve hogy az úgymond

Kreml által finanszírozott platform jelenléte veszélyt jelent az európai országokra. Magyarország ezen aggodalmakat elutasította.

Magyarország áttételesen táplálja az orosz hadigépezetet – tette hozzá.

Kérdésekre óvatosan válaszolt, elsősorban az őszinteséget és a munkát emelte ki a magyar kormánnyal folytatott munka és az amerikai aggodalmak kapcsán. Emlékeztetett, nem csak ő, elődje is szóvá tette már az oroszokkal kapcsolatos aggodamait. "Magyarország vendégül látja a nemzetközi beruházási bankot, a dolgozók diplomataútlevéllel rendelkeznek, ezeket a kérdéseket kezelni kell".

„Fontos számunkra a különböző beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd még azokkal is akikkel nem értünk egyet”, fejtette ki, amikor Gyöngyösi Márton széder-esti látogatásáról kérdezték.

A sajtótájékoztató bruttó tíz percig tartott.

Laszlóczki Imre egyébként korábban azeri magyar nagykövetként is szolgált.

Zűrös indulás 

Emlékezetes, David Pressman indulása nem volt zökkenőmentes Magyarországon, sőt. Az új nagykövet rendszeresen élesen kritizálta a magyar kormányt, a kölcsönös odamondogatásoknak a terepe részéről jellemzően a nemzetközi sajtó volt, a tipikus vád pedig Magyarország és a magyar kormány állítólagos oroszpártisága.

A magyar diplomácia vezetője sem hagyta magát, általában nem kevésbé élesen arra szólította fel Pressmant, hogy ne bonyolódjon bele magyar belpolitikai ügyekbe.

Az is igaz ugyanakkor, hogy a nagykövet nem feltétlenül örvend osztatlan támogatásnak hazájában sem.

Lapunk korábban részletes portrécikkben foglalkozott David Cornstein nagykövet utódjával, aki tavaly szeptember 2-án érkezett meg új szolgálati helyére.

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 600 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricsibmf
2023. április 13. 03:45
Többet nem ehet hamburgert a McDonalds-ben, csak titokban, lopva, egyedül? Ezután biztos öngyilkos lesz!
tapir32
2023. április 13. 03:36
"Aki Magyarországra látogat, megtapasztalja, hogy mit jelent a valós szabadság." Novák Katalin Magyarország jogállam és demokrácia. A fékek és ellensúlyok rendszere kiépített és jól működik. Az ellenzék alkalmatlan. Külföldön pénzt tarhálnak miközben az elnyomott áldozat szerepében tetszelegnek. Ugyanakkor, felelőtlenül terjesztik demagógiájukat.. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk! Az EU jelentések politikai nyomásgyakorlás céljából készültek. Tartalmilag üres frázisok halmazai. Konkrétum alig. A bolhából elefánt gyártás szép példái. Demagóg irományok. A baloldaliak hazugságokkal és csalással megtévesztették az EP-t és annak bizottságait. A gátlástalan hazudozás nem az eszesség megnyilvánulása hanem, szociopátia. Egyúttal, a butaság beismerése. Azért kell a hazudozás mert, tisztességes úton semmire sem mennének. A hazai választásokon a hazugságaikkal együtt is leszerepeltek. 4x2/3
kalhana
2023. április 13. 00:06
Nem hallani erről semmi hírt, de fontos volna legalább néhány amerikai személyt kitiltani Magyarországról. Nem mintha jelentősége volna, de ne érezzék amerikai barátaink, hogy le se szarjuk őket. Ez egy szövetségnek sokat tud ártani.
-Zsolt-
2023. április 12. 23:24
Vajon hogyan magyarázza meg csőrike Moszkvában, amikor megy a heti jelentést leadni a gazdinak, és a 15 éves ötszörös árú gázszerződést meghosszabbítani 30 évesre, hogy az orosz kémbankosok mennek Vida Ildiék után a kitiltottak listájára? 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!