Mindszenty emlékiratait dícséri az amerikai lap: „A kereszténység nem humanitarianizmus”

2023. március 17. 22:25

Mahoney professzor szerint Mindszenty paraszti származékként „plebejus konzervatív” volt, aki úgy volt hazafi, hogy ellenezte a „radikális nacionalizmust”.

2023. március 17. 22:25
null

„Mélyen informatív, megrendítő, spirituálisan és politikailag cselekvésre késztet” mondja az amerikai Catholic World Review-nak adott interjúban a kommunisták által üldözött Mindszenty József bíboros, hercegpímás emlékiratairól Daniel J. Mahoney.

Mahoney, aki a politikatudomány professzora a massachusettsi Assumption University in Worcesteren, a hercegprímás emlékiratainak Ignatius Press által megjelentetett amerikai kiadásához írta az előszót. A lapnak adott interjúban elmondja: ő maga régi tisztelője a hercegprímásnak. Szerinte Mindszenty paraszti származékként „plebejus konzervatív” volt, aki úgy volt hazafi, hogy ellenezte a „radikális nacionalizmust”.

Mahoney arra a kérdésre, hogy miben segíthet ma nekünk Mindszenty példája, hozzáteszi: ma számos prominens katolikus ugyanúgy akar térdelni a világ előtt, mint Jacques Maritain 1966-ban. Alkalmazkodni akarnak és dialógust akarnak azzal, amit XVI. Benedek pápa „a relativizmus diktatúrájának” nevezett. Ők „összekeverik a kereszténységet a puhasággal, az utopianizmussal és a humanitarianizmussal”. Ebben a felfogásban nincs bűn, így a megbánásnak sincs helye, nincs gonosz, csak „igazságtalan társadalmi struktúrák”. Mahoney szerint  Mindszenty jó ellenszer ezen felfogás ellen.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budapesti
2023. március 18. 14:20
"nincs bűn, így a megbánásnak sincs helye, nincs gonosz" Ezt állította volna Jacques Maritain?
Gyzoltan
2023. március 18. 11:26
"...valamint az igazság látszatát keltik azzal a furfanggal..." -csak hálás lehetsz azért, hogy nem osztom a nézetedet, felfogásodat... Ez abból adódik, hogy csak magyarnak születtem, így egészen más az objektívem... -nem biztos, hogy tudod, még nem köztudomású, s nagyon vigyáznak is rá, hogy ne legyen köztudomású, de a lecsonkolt Magyarországon 1945 óta a magyarság az elnyomás, az elnyomatás még élő szimbóluma lett, ami téged nem érint..! S mint tapasztalod, némi furfanggal, némi intelligenciával, mi magyarok, megtéveszthetőek vagyunk..., így nem közös a platformunk...
tartarossz.blog
2023. március 18. 10:28
A társadalomból permanens tajgetoszt kreáló foskapitalizmus elégedetten nyilatkozik a feudalista restaurációra törekvő agresszív debilről.
péterx
2023. március 18. 09:32
Mindszenty bíboros úr fehér vértanúsága hitelesíti életművét. Életszentség hírében él a katolikus egyházban. A masszív kommunista propaganda-uszítás utóhatása pedig itt is érzékelhető az ellene irányuló ideologikus kommentekből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!