Die Zeit: Izrael most Magyarország példáját követi, ahol ideológiailag engedelmes bírákat neveztek ki

2023. március 08. 09:16

A német lap nem sokat árnyal: a magyar, lengyel, izraeli irány felszámolja a demokráciát, Izraelben még az állam léte is veszélybe kerül szerintük.

2023. március 08. 09:16

A lap online megjelent cikkében olvasható: Izrael kormánya folytatja a hatalmi ágak szétválasztásának gyengítését – a magyarországi és lengyelországi párhuzamok teljesen egyértelműek, írják. Szerintük Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński a választási győzelmük után azonnal megkezdte az alkotmánybíróságok felszámolását Varsóban és Budapesten, egy állítólagosan esedékes igazságügyi reform ürügyén. Ideológiailag engedelmes bírákat neveztek ki, vélik, és eljárási szabályok hosszú sorát fogadták el, némelyikük nagyon technikai jellegű volt, ami fokozatosan „megbénította az alkotmánybíróságokat”.

Nem véletlen, filozofál a lap, hogy amint hatalomra kerülnek,

Az Alkotmánybíróság védi az egyes emberek alapvető jogait az állam szorításával szemben. Amint az Alkotmánybíróság függetlenségét megsértik, többé nincs olyan intézmény, amely megakadályozhatná vagy legalábbis lelassíthatná az állam további átalakítását – írják. Hozzáteszik: akkor a többség a maga javára módosíthatja a választási törvényt, ellenőrzése alá vonhatja a közmédiát, az ügyészségeket az Igazságügyi Minisztérium utasításainak rendelheti alá.

Szerintük Lengyelországban és Magyarországon mindez többé-kevésbé egyértelműen, mintegy forgatókönyv szerint történt,és Izraelben ugyanez fenyegethet. „A különbség Magyarország és Izrael között: Magyarországon a demokrácia fennmaradásáról van szó”, míg „Izraelben Izrael túléléséről” – mondta Frances Ráday, a tekintélyes jogász és emberi jogi aktivista az Alkotmányblognak adott interjújában. Lengyelországban és

bár legfeljebb mérsékelt sikerrel”. Izrael nem tagja az EU-nak. Az egyetlen nyomásgyakorlás az USA részéről érkezik, de ez is csak politikai ellenállás, nem pedig hivatalos eljárás. Németországból eddig nem sok vagy semmi sem érkezett, panaszkodnak.

 

Nyitókép: Képernyőfotó

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. március 12. 20:17
Gondolom van egy lipsi leírás, hogy alkotmánybírót kinevezni csak liberális kormányzatnak szabad. Esetleg konzervatívnak is, ha a bíró elég liberális. Kérnénk ezentúl egy listát, hogy a közhatalom mekkora része illeti az ellenzéket és mik azok a pozíciók, amit biztosan nekik kell betölteni. Tudom legyen az összes. Az a legjobb. Hogy az emberek meg mire szavaztak, az kit érdekel. A lipsik sokkal jobban tudják.
Wezuv
2023. március 09. 09:07
Értem én, akik nem hagyják hogy a libsi érdekcsoportok végtelen hatalomra tegyenek szert, azok felszámolják a demokráciát. Húzzatok a picsába!
nempolitizálok
2023. március 08. 14:59
Gyurcsányék idejében semmi bajuk nem volt a Kádárék által kinevezettekkel.
Vasalo
2023. március 08. 13:18
Oh mert a Fritzeknél demokrácia van? Röhej amikor választok fele nem tud választani mert nincs kiböl, a kormányra a társadalom legalja, legbutább emberei kerülnek, kivétel nélkül némi vajjal a fejükön. Nézz körül a versenyben levö pártok élén már nem találsz tisztességes embert, a tanult és még meg nem hülyitett szakemberek már ugy kerülik a politikát, mint macska a forro kását. A médiába az önjelölt szakemberek zuditják az emberek fejére a legnagyobb marhaságokat a covidtol kezdve a környezetvédelmen át egészen a társadalommérnökségig. ( LMBTQ ). Értelmes informáciot a köznép már évek ota nem kap, de az analfabéták millioival küzd a mindennapos életben ( amiröl még beszélni sem szabad - ugye ez is nagyon demokratikus ). Már egész generáciok nöttek fel az ilyen hamis propagandán. Ilyen meghülyitett emberek remek trágyázott tömeget biztositanak az ujabb önjelölt messiásoknak, mint Grétának, Luisenak meg a többi agymosottnak, akik persze ebböl hatalmas haszonra tesznek szert a hülyék kárára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!