Legyőzhető az orosz hadsereg a nyugati harckocsikkal?

2023. január 14. 17:42

Már modern tankokat is szállítanak majd Ukrajna számára a nyugati államok. A harcászati és létszámfölényben lévő orosz hadsereg legyőzéséhez modern fegyverzetre van szükségük az ukránoknak, de kérdés, hogy az eddigi nyugati felajánlások mennyiségben és minőségben elegendőek-e ehhez.

2023. január 14. 17:42
null
Maráczi Tamás

***

A brit miniszterelnöki hivatal szombaton közleményben tudatta, hogy az Egyesült Királyság Challenger 2 harckocsikat és légvédelmi eszközöket szállít Ukrajna számára. Mint írják, az ukrán hadsereg sorozatos győzelmei az oroszokat visszaszorulásra késztetik, ezért a momentum megragadása miatt a britek Ukrajna további katonai és diplomáciai támogatása mellett döntött, Rishi Sunak miniszterelnök pedig szombaton erről tájékoztatta is Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

A közlemény tudja még, hogy a felajánlott harcjárműveket a lehető leggyorsabban eljuttatják Ukrajna számára. Hogy konkrétan hány darab harckocsiról szól a döntés, az nem szerepel a dokumentumban, brit sajtóértesülések szerint azonban 12 darabot ígért a Downing Street 10., és a brit sajtó úgy tudja, 60 ukrán katonát az Egyesült Királyságban fognak kiképezni a tankok kezelésére.

Mi a Challenger 2 jelentősége?

A nyugati hatalmak 2022-ben elsősorban Javelin páncéltörő rakétákkal, HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel, majd Patriot rakétavédelmi rendszerekkel segítették az ukránokat, a harckocsik terén csak szovjet időkben gyártott, már a hadrendből kivont tankokat adtak át.

Január elején Franciaország törte meg a jeget, amikor egy nyugati fejlesztésű és gyártású szárazföldi harci jármű szállítását ígérte Ukrajnának. Az AMX-10 RC egy 1970-es/’80-as években fejlesztett kerekes, könnyű mozgású, páncélos felderítő harcjármű.

 

A Challenger 2 tankot harci műveletekben is kipróbálták, a képen egy ilyen harckocsit örökítettek meg az iraki Bászrában 2006. augusztus 24-én  (forrás: ESSAM AL-SUDANI / AFP)

A Challenger 2 viszont már egy modern, mozgékony harckocsi, új generációs fejlesztés, nagy tűzerővel, a világ leghatékonyabb páncélzatával – frontvonalra szállításával így az Egyesült Királyság lett az első nyugati ország, amely modern tankokat küld Ukrajna számára.

A brit felajánláshoz Lengyelország is csatlakozott: 14 darab modern, Leopard 2 tankot fognak küldeni. Azt a tanktípust, amely elsősorban Németország rendelkezésére áll. Így most a labda Berlin oldalán pattog, a szövetségesek a német kormány döntésére várnak, a német hadsereg lehet képes nagyobb számban Leopard 2-es harckocsikat átadni.

Mennyi az elegendő?

Egy háborúban nehéz megmondani, hogy mekkora harcászati, harci eszközbeli fölény elegendő a harcok végeleges eldöntéséhez, mert számtalan tényezőtől függ egy háború megnyerése.

Kijev mindenesetre 300 tankot kért a tervezett tavaszi hadműveleteihez, ráadásul modern harceszközöket. Szakértők szerint mind az orosz, mind az ukrán hadsereg februárban – ahogy az idő megengedi – nagyszabású hadműveletekre készül; a nyárihoz hasonló sikeres ukrán ellentámadáshoz harci járművek kellenek, mégpedig az orosz harcászati előnyt kompenzálandó modern, nagy lőtávolságú, nagy hatóerejű, páncélozott harckocsikra.

Az ukrán kérést a nyugati katonai vezetők túlzónak ítélték. A francia, a brit és a lengyel döntés azonban előremutat arra, hogy a Nyugat észleli: áttörő fegyverzetbeli támogatás nélkül a harci eszközök és az élőerő terén is fölényben lévő orosz hadseregtől nehéz lesz az általuk elfoglalt ukrán területeket visszafoglalni.  

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő a Mandiner Világrend című műsor szerdai adásában a háború megnyeréséhez az eddigi nyugati felajánlásokat kevésnek ítélte. Mint fogalmazott, „az amerikaiak 50 darab Bradley harckocsit küldtek, a németek adtak egy zászlóaljnyi Marder harckocsit, a franciák pedig egy harmadik zászlóaljnyi AMX-10 RC-t – ez összesen egy nehézpáncélos dandár, márpedig az 1500 kilométer hosszú arcvonalon a sikerekhez 5-10 dandárra lenne szükség”.

Ennek ismeretében látható, hogy a szombaton felajánlott 12 darab brit Challenger 2, illetve a 14 darab Leopard 2 tank ugyan fajsúlyos és valódi jelentőségű katonai segítségnyújtás, ugyanakkor a britek szerint „game-changing” harckocsik csak akkor tudnak majd áttörést, a játszma eldöntését jelenteni a gyengébb fejlesztésű orosz tankokkal szemben, ha majd ötször-hatszor ennyit hajlandók szállítani Ukrajna számára.

Az viszont már az a kapacitás, amelynek hiánya már a felajánló államok saját védelmi képességeit veszélyeztetné.

--

A Mandiner Világrend kapcsolódó adása itt nézhető meg:

--

Nyitókép: Challenger 2 tank üzembe helyezése a brit hadsereg Longmoor-i gyakorlóterepén 2022. március 14-én  (forrás:  ADRIAN DENNIS / AFP)

Összesen 448 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Igazszó
2023. január 15. 19:44
Majd a besorozott gyerekek, öregek és nők kezelgetik a nyugati szarokat, míg szarrá nem lövik őket a ruszkik. Helyes. Pusztuljanak.
nempolitizálok
2023. január 15. 11:25
1200 km-es frontszakaszon ezek egy kalap szart nem érnek. Az oroszoknak csak azt kell megtudniuk, hol vetik be őket, ami számukra nem lesz gond.
Hohokam
2023. január 15. 11:08
".... látható, hogy a szombaton felajánlott 12 darab brit Challenger 2, illetve a 14 darab Leopard 2 tank ugyan fajsúlyos és valódi jelentőségű katonai segítségnyújtás, ugyanakkor a britek szerint „game-changing” harckocsik csak akkor tudnak majd áttörést, a játszma eldöntését jelenteni a gyengébb fejlesztésű orosz tankokkal szemben, ha majd ötször-hatszor ennyit hajlandók szállítani Ukrajna számára." Na akkor számoljunk - ez legyen 60 plusz 80 - ehhez képest mennyi is az orosz tankgyártási készlet és kapacitás havonta? How Many Targets Are There for All Those Anti-tank Weapons? According to the International Institute for Strategic Studies (IISS) The Military Balance, the Russians have 2,800 tanks and 13,000 other armored vehicles (reconnaissance and infantry fighting vehicles) in units with another 10,000 tanks and 8,500 armored vehicles in storage. Open-source intelligence indicates that the Russians have lost about 1,300 armored vehicles. The bottom line is that the Russians are not going to run out of armored vehicles anytime soon. https://www.csis.org/analysis/will-united-states-run-out-javelins-russia-runs-out-tanks
powerage
2023. január 15. 08:34
A Mirror szerint az angolok Apache helikoptereket is küldenek. Ha ez igaz, akkor ezeknek teljesen elmentek otthonról. https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/uk-sends-apache-helicopters-armed-28955516
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!