Az EU folyósította Ukrajnának a 18 milliárd eurós pénzügyi segély első részletét

2023. január 17. 14:48

A kifizetéshez feltételül szabott reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.

2023. január 17. 14:48
null

Az Európai Bizottság folyósította Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag első hárommilliárd eurós részletét – közölte a brüsszeli testület kedden.

Az uniós tagállamok kormányai december közepén állapodtak meg a 2021-2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret módosításáról szóló rendelettel kapcsolatban, amely lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy az uniós költségvetés mozgásterét az Ukrajnának 2023-ban folyósítani tervezett makroszintű pénzügyi támogatásra használja fel.

A hitel formájában nyújtandó támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére. A források az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és

az orosz erők által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására lesz felhasználható.

Az Ukrajnának nyújtott kedvezményes kölcsön folyósítása feltételek teljesítéséhez kötött. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie azt a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra.

A feltételek között antikorrupciós intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása,

jó kormányzás és az intézmények modernizációja szerepel. A reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd. Az orosz-ukrajnai háború február 24-i kezdete óta az unió és tagállamai több mint 19,7 milliárd euró támogatást nyújtottak Ukrajnának, ennek nagy része makroszintű pénzügyi támogatásként jutott el az országba.

(MTI)

Nyitókép: Pixabay

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2023. január 17. 21:42
"A kifizetéshez feltételül szabott reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd." És megállapítja majd, hogy minden a legnagyobb rendben evoluál. Ukrajna szélsebesen egyre demokratikusabb jogállammá válik ha ugyan ezt még fokozni lehet. Ezek mindenkit hülyének néznek, az ukránokkal együtt. Kár, hogy a cső végén mi szívunk, itt a vén Európában.
Bitrex®
2023. január 17. 20:35
Ezt a három milliárdos segélycsomagot hogyan kell elképzelni? 30 millió darab 100 eurós bankjegy á 1 gramm, ami 30 tonnányi papír, kamionra pakolva? Vagy csak egy hármas, kilenc nullával a végén egy ukrán bankkontóra utalva? Hogy lesz hrivnyára átváltva? Milyen árfolyamon?
MZperXXL
2023. január 17. 20:13
Hé, az a mi pénzünk! Lopják a nekünk járó összeget!
csulak
2023. január 17. 18:44
Magyarorszagnak nem , ukrajna meg jogallam az EU idiotai szerint, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!