Migráció, háborúk és válságok: idén is tovább forrongott a harmadik világ

2022. december 31. 06:01

Az energia, az élelmiszer és műtrágya elérhetősége a szegényebb régiók stabilitásának alapja – és ez az alap is megrendült 2022-ben. Demkó Attila a Mandiner hetilap évzáró számában megjelent világ-évértékelő írásának újabb része!

2022. december 31. 06:01
null

Írta: Demkó Attila

 

Értelmetlen, tragikus háború Kelet-Európában, energiaválság az öreg kontinens egészén, utat vesztett Oroszország, lassuló Kína, bástyáit építő Amerika és többszörös krízissel küszködő harmadik világ: idén sem lett szebb jövője az emberiségnek.

Demkó Attila évértékelő sorozatának eddigi részeit itt olvashatják:

Ez volt az év, amikor Oroszország történelmi hibát követett el

Az év, amikor Európa vesztes lett

Kína sebezhetőbb, mint gondolnánk

Amerika erőt gyűjtött 2022-ben

Most a harmadik világgal foglalkozó fejezet következik!

***

Felvételek az éhínség fenyegette Szomáliából

 

A harmadik világ forrongó égöve

Az orosz–ukrán háború hatásai az egész világot érintették 2022-ben, a támadás számos területen, többek között az energia- és az élelmiszerárak terén csak súlyosbította a koronavírus okozta válságot.

Az energia, az élelmiszer és műtrágya elérhetősége a szegényebb régiók stabilitásának alapja.

 A válság politikai lecsapódásához persze idő kell, a 2008-as gazdasági és élelmiszerársokk után is csak 2010 végén indult útjára az arab tavasz.

Az igazán nagy tragédiákat 2022-ben sikerült elkerülni. Etiópiában a polgárháború rengeteg szenvedést okozott, és nem tudjuk, valóban sikerült-e lezárni. Az viszont biztos, hogy nem lépett túl az ország határain, nem indult újabb szíriai típusú menekülthullám a több mint százmilliós országból.

Nigériában folytatódott az erőszak, de keretek között; Egyiptom és Kongó viszonylag stabil maradt.

A feszültség azonban Pakisztántól Nyugat-­Afrikáig szinte mindenhol növekedett,

láttuk Srí Lanka válságát, Irán belső hasadásait.

Jemenben, Szomáliában, Dél-Szudánban, Mianmarban állandó konfliktus volt – a sor még hosszú.

De teljes össze­omlás egy államban sem történt. Kérdés, hogy ugyanez elmondható lesz-e a jövő évi értékelőben.

Sok múlik a nagyhatalmakon. Ha az ukrajnai háború nem zárul le tavasz előtt, egy újabb évi termés lesz jóval kisebb, az energia- és mű­trágyaárak magasan maradnak, és nem jut annyi pénz a leg­szegényebb országokra, mint 2022 előtt. Ha a társadalmi feszültség tovább élesedik Kínán belül, egy külső konfliktus lehet a levezető eszköz. Egy nagy, belső konfliktus Kínában nem valószínű, de ha bekövetkezik, pont úgy nem jó, mint egy esetleg nagyon meggyengülő Oroszország. Miért? Mert az ekkora országok belső problémái mindig ki­s­ugároznak, és globális következményeik vannak.

A világ hajóján rengeteg lyuk van,

betapasztásukhoz a nagyhatalmak együttműködése kellene. Erre 2022 után a belátható időben kevés az esély: az orosz–ukrán háborúnak az egész bolygót érintő kára hatalmas.

 

Nyitóképen: Végtelen vándor­élet – eritreai menekültek a polgárháborús Etiópiában (Fotó: Eduardo Soteras - AFP)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
letsgobrandon
2022. december 31. 11:05
Az unió balfaszai meg azt képzelik , hogy mindent rá lehet terhelni a fehér keresztényekre.. .... bassza meg afrika ,ázsia meg , ukrajna is ..oldják meg a kibaszott problémáikat nélkülünk
kovászos cipó
2022. december 31. 10:33
Nem forrongani kell, hanem dolgozni. Élősködni hosszú távon rossz megoldás.
Gèbi
2022. december 31. 08:17
Talán békét kellene kötni az oroszokkal, a biztonsági garanciákat megadni nekik, a kijevi bohócot pedig eltakarítani a sleppjével együtt a politika közeléből. Biztosan lenne rend.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!