Így telt a karácsony az első világháború hátországában

2022. december 25. 18:00

Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy ismét járvány, vagy épp háború nehezítheti a tervezést. Mégis így alakult, a múlt példái pedig újfent emlékeztethetnek a karácsony üzenetére: van megváltás.

2022. december 25. 18:00
null

Udvarhelyi Miklós Márton írása

A háború kézzelfogható valósága, elszabaduló infláció, gazdasági válság, hideg lakások, és a járvány árnyékában eltöltött karácsony. A körülöttünk zajló aktuális eseményeket szemlélve adódik a párhuzam a folyó év adventjének idején is zajló orosz- ukrán háború és a múlt század nagy világégései között, különösen karácsony közeledtével. 

Van azonban egy körülmény, amely élesen elválasztja egymástól az ünnepeket bő száz év távlatából: Magyarország nem vesz részt a szomszédunkban zajló háborúban, s ebből adódóan nem is tekinthető a háború hátországának sem. 

A háborúval kapcsolatosan először mindenki a frontok borzalmaira asszociál, azonban ezeket a gondolatok szorosan követik a háború árnyékában otthon maradottak félelmei. Azok a félelmek, melyek egy idő után a férjekért, testvérekért, apákért és fiúgyermekükért aggódók mindennapjaiban váltak valósággá. Elsődlegesen fontos leszögezni, hogy akár az első, akár a második világháborúról beszélünk, a háború totális jellege nem csak horizontálisan, a többfrontos csatatereken érvényesült, hanem a hátország gazdasági- társadalmi viszonyainak vertikumán is.

Az első világháború például már 1914 karácsonyán érzékeltette gazdasági hatását idehaza is.

Az ország gazdasági működését már ebben a kezdeti időszakban elkezdték a katonai szükségletek kielégítésének szolgálatába állítani. Ez a gyakorlatban egyfelől a termékek direkt elcsatornázását, illetve beszolgáltatását, másfelől pedig a vállalatok fokozatos közvetlen katonai irányítás alá kerülését jelentette. A hadigazdálkodás az agráriumban is éreztette hatását. Az ország állatállományának katonai célú igénybevétele nőttön- nőtt, mely a mezőgazdasági termelés csökkenését eredményezte. Ezzel párhuzamosan állami részvénytársaságok tucatjai igyekeztek monopolizálni az egyes termények felvásárlását. Állandósult az infláció, a nélkülözés és bevezették a jegyrendszert. 

A háború hátországban lecsapódó társadalmi hatásai talán még élesebben rajzolódtak ki 1918-ra. A Monarchia hadseregének veszteségei a háború utolsó évében már megközelítették a másfél millió főt, s ezt a számot tovább súlyosbította csaknem négyszázezer civil áldozat is.  Az ismertetett adatok fényében

aligha akadt olyan magyar család, amelyik ne gyászolt volna hősi halottat,

ápolt volna sebesültet, vagy várt volna haza valakit olasz vagy orosz hadifogságból. 

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy az otthoni felnőtt lakosság döntő többségében nőkből állt. Ebből az következett, hogy a nőknek minden korábban a férfiak által elvégzett feladatot és munkát el kellett látniuk. 

A fent vázoltak alapján felmerül a kérdés, hogy a hátországi létben

volt-e egyáltalán érzékelhető különbség ünnep és hétköznap között? 

Az otthoniak általában is, de karácsonykor különösen igyekeztek felvenni a kapcsolatot a fronton lévő szeretteikkel. Ennek egy formája a képeslapok és levelek küldése volt. Érdekes adalék Amerikából, hogy egy bizonyos George Brukhardt nevű amerikai nyomdaipari vállalkoznak a második világháború alatt sikerült elérnie hazája Háborús Minisztériumánál, hogy a papírgyártás általános korlátozását előíró jogszabály alól a „képeslapbiznisz" mentességet kapjon. Az üdvözlőlapok egyébként kettős funkciót töltöttek be:

előlapjukon a harci kedvet fenntartani hivatott propagandaképet ábrázoltak, hátoldalukon pedig szeretteik sorait olvashatták a katonák.

Idehaza, az első világháború idején az Auguszta-alap munkájáról beszámolva a Pesti Hírlap arról tudósított 1914 karácsonyán, hogy az otthontól távol lévőknek

az Auguszta-alap adománygyűjtő akción keresztül igyekezett örömet szerezni.

Az alap – Lánczy Leóné ötlete alapján – egyforma, a katonák számára hasznos ajándékcsomagokat állított össze, melyeket Auguszta-csomagnak neveztek el.

Kétféle csomag közül lehetett választani. A kisebben édesség, cigaretta és egyéb apró használati tárgyak kaptak helyet, még a nagyobban az előbbieken túl némi alkohol és hús is volt. Az adományokat a helyi hölgybizottságok gyűjtötték, az ajándékcsomagokat pedig a Hadsegélyező Hivatal kézbesítette. Egy Auguszta-csomag ára három korona volt. Az értelmezhetőség jegyében megjegyzendő, hogy 1914 nyarán (tehát a háború nyomán kialakuló inflációt megelőzően)

egy öt fős munkáscsalád heti élelmiszer bevásárlásának költségei húsz koronára rúgtak

(például egy kiló sertéshús ára 1,92 korona volt). 

Az ünnepi menüsorokat jelentősen át kellett alakítaniuk a háziasszonyoknak, egyrészt az élelmiszerek drágulása, másrészt kialakuló élelmiszerhiány miatt. Jellemző volt, hogy

bizonyos alapanyagokhoz (tej, tojás, liszt, méz) nem lehetett hozzájutni, vagy ha mégis, akkor csak jegyért cserébe.

Ennek megfelelően sok élelmiszert mással igyekeztek helyettesíteni, a búzalisztet például kukoricaliszttel felváltva készült a kukoricapogácsa, és kukoricadarából a puliszka. 

A nehézségek ellenére otthon mindenki igyekezett a lehető legszebbé tenni a karácsonyt hazánkban éppúgy, mint máshol a világban. Az emberek általában otthon saját maguk által készített ajándékokkal, ruhadarabokkal kedveskedtek egymásnak. 

Olyan visszaemlékezéseket is olvashatunk, melyek arról szólnak, hogy

az ostrom alatt álló Budapesten 1944 karácsonyán a lakások fűtése tilos volt,

mert a kéményekből felszálló füst célponttá tette volna az épületeket.

A szerző joghallgató, az Aurum Alapítvány ösztöndíjasa.

Kép: Bográcsban ételt visznek az orosz fegyveres erő kozák hadifoglyai egy havas hegyi faluban. A monarchia hadseregének szuronyos őre kíséri őket. (1917) MTI Fotó: Reprodukció

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hoci74
2022. december 26. 09:30
Nyugodt békés karácsonyt. A cikkhez kapcsolódóan.... A magyarnak nem harcolni és meghalni kell,hanem élni,gondolkodni és túlélni. És profitálni. Ne fogyjon a magyar, gyarapodjon.
56október
2022. december 25. 22:22
A 14-es karácsony mögött még egy 330000 km2-es hátország állt. A 44-es mögött meg ... hagyjuk. De még így is sokkal nagyobb mint amekkora most állna. Szóval: ezért jell kimaradnunk minden hasonlóból.
filopatl
2022. december 25. 22:17
"....1916. november 2. ... Nagy a nyomor, éhezik ez a város, / Brünn/ el sem lehet képzelni. Följegyezni is érdemes: a becsületes szülőanya, hogy a gyermekének bírjon adni egy darab kenyeret, képes kiállni az utcasarokra és a bakáknak kínálkozni, de csakis kenyérért. Sokak és sokak voltak ilyenek, ami elég sajnos volt....." Jakab István első világháborús naplója – 18. rész https://nagyhaboru.blog.hu/2022/07/11/_akar_itt_akar_ott_csak_a_harcterre_visznek
Gyzoltan
2022. december 25. 21:59
-és a cári, Oroszországi hadifogság? Színházat, korcsolyapályát létesíthettek a hadifoglyok maguknak, sok hadifogoly került gazdaságokba kihelyezésre, ahol dolgos munkával helyzetén könnyíthetett... A tiszti állomány havi 5o rubeles ellátmányban részesült, mely vásárlóerő a piacokon is megjelent inflációt okozó hatással, mely kiváltotta a helyi lakosság tiltakozását... A zsidó bolsevizmus megjelenésével, hatalomra kerülésével aztán minden megváltozott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!