Kiszivárgott: orosz vagyonok eltulajdonításán dolgozik az Európai Bizottság

2022. november 21. 16:34

A brüsszeli testület azt vizsgálja, hogyan lehetne konfiskálni és Ukrajna újjáépítésére fordítani az eddig befagyasztott orosz vagyonelemeket.

2022. november 21. 16:34
null

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, megszólalt Medvegyev az ENSZ háborús jóvátételi határozatával kapcsolatban.

A volt orosz elnök november közepén aláhúzta, szerinte az angolszász hatalmak megpróbálnak jogalapot szerezni a jogellenesen lefoglalt orosz vagyon ellopásához.

Erről ide kattintva írtunk bővebben.

Részben igaza volt Medvegyevnek

Noha az orosz politikus november közepén az angolszász hatalmakról beszélt, Medvegyevnek annyiban úgy tűnik, igaza volt, hogy orosz vagyonok eltulajdonítása lehet az ENSZ háborús jóvátételi határozatának hátterében.

Még ha nem az angolszász hatalmak, hanem az Európai Bizottság dolgozik is ezen.

A Politico ugyanis arról ír, hogy az Európai Bizottság annak lehetőségeit vizsgálja, hogy miként lehet jogszerűen konfiskálni a most mintegy 300 milliárd dollárt kitevő, EU-s szankciók miatt zárolt orosz vagyonelemeket, amelyek az Orosz Nemzeti Banktól kezdve magánemberek és más intézmények tulajdonában voltak eddig.

Az így eltulajdonolt vagyont Ukrajna újjáépítésére fordítanák a Politico által látott dokumentumok szerint.

Mint a lap tájékoztat, az ötlet már május óta rendszeresen felmerül a nemzetközi közvéleményben. Az uniós vezetők októberben bízták meg azzal a Bizottságot, hogy nézze meg, milyen jogi lehetőségei vannak a konfiskáláshoz.

Jogász: Keskeny ösvény

A Politicónak nyilatkozó jogász szerint keskeny és járatlan ösvényen halad az EU, amikor ez a célja.

Brüsszel uniós bűncselekménnyé nyilvánítaná a szankciók kikerülését, ami így jogalapot teremtene a vagyonelem eltulajdonításához. Ugyanakkor az uniós szerveknek minden egyes ügyben külön eljárást kellene indítania, és ezek az ügyek évekig eltarthatnának. Ráadásul minden egyes ügyben bizonyítani kellene a vagyontárgy tulajdonosa és az ukrajnai háború közötti kapcsolódást is.

Az orosz nemzeti bank vagyonelemei pedig – ahogy az uniós dokumentum is megállapítja – alapvetően immunitást élveznek, tehát

a nemzetközi jog perspektívájából világos, hogy Oroszország jóváhagyása nélkül nem lehet hozzányúlni az orosz központi banki vagyonhoz.

Stephan Schill, az amszterdami Egyetem nemzetközi jogi professzora a Politicónak azt mondja: az ilyen lépésekre nincs precedens, és az EU és tagállamai gyakorlatilag új büntetőjogot akarnak létrehozni.

Nyitókép: Gavriil Grigorov / SPUTNIK / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2022. november 22. 05:03
Lehet,hogy az EU valahogy keresztül viszi ezt az aljasságot,de el fog jönni az ideje,amikor az Oroszok teljesen jogosan kegyetlen bosszút fognak állni.
palicsi
2022. november 21. 20:48
Most még "csak" orosz vagyonokat, aztán meg majd valaki másét! Mindenki, sorra kerül! (No jó, a háttérhatalom nem!) Beindítják a padlássöprést! Megmondta a "vaslady": Az a baj a szocialistákkal, hogy hamar kifogynak a mások pénzéből!
Lajoss
2022. november 21. 20:43
Teljesen igazuk van.Szopatni az agresszort minden szinten!
gyaloggos
2022. november 21. 18:52
Á, á! AZ nem megyen! AMATŐRÖK DILETTÁNS, OSTOBA gondolata!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!