Pénzügyi fekete lyuk - ki fogja fizetni Ukrajna helyreállítását?

2022. október 29. 21:00

Mennyibe is kerül Ukrajna támogatása Amerikának és az EU-nak, és vissza fogja-e valaha fizetni ezt az összeget keleti szomszédunk?

2022. október 29. 21:00
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Orbán Viktor miniszterelnök nemrég a Kossuth Rádiónak adott interjújában utalt rá, hogy három nagy terület lesz majd Ukrajnával kapcsolatban, ami sok pénzt igényelhet:

a háború , az újjáépítés költsége, és a mindennapi működés költsége.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő már szabadabban fogalmazott, amikor Ukrajna pénzügyi támogatásával kapcsolatban leszögezte: „Ha bármihez kötnék a nyugatiak a kölcsönöket, akkor nem lenne szabad egy fillért se adni. A legkisebb esély sincs arra, hogy Ukrajna visszafizeti”.

Milyen ma Ukrajna pénzügyi helyzete?

De mit is jelent ez konkrétan? Mennyi pénzbe kerül majd Ukrajna újjáépítése, mennyire van eladósodva az ukrán állam, és mit fognak tudni visszafizetni az ukránok?

Mint emlékezetes, a legnagyobb összeget az Egyesült Államok pumpálta Ukrajnába: Joe Biden amerikai elnök már idén áprilisban 33 milliárd dollárt kért a kongresszustól Ukrajna megsegítésére, ebből 20 milliárd dollárt fegyverek szállítására Ukrajnának, ezt már májusban újabb 40 milliárd dolláros szállítmány követte.  

2022. május 5-én Denisz Smihal ukrán miniszterelnök bejelentette, hogy Ukrajna több mint 12 milliárd dollár értékben kapott fegyvereket és pénzügyi támogatást a nyugati országoktól az orosz invázió február 24-i kezdete óta. A Fox News meg is jegyezte, hogy a nyárra

az Egyesült Államok Ukrajnának szánt védelmi kiadásai meghaladták az afganisztáni háború első 5 évének költségeit.

Ez még legalább nem a mi adóforintjainkból ment el, de a sor csak folytatódik az EU-val. Idén szeptemberben az Európai Bizottság oldalán jelent meg a hír, hogy az ukrán kormány, az Európai Bizottság és a Világbank úgy becsülik, hogy az ukrajnai újjáépítés és helyreállítás jelenlegi költségei 349 milliárd euróra rúgnak. Ez a szám a háború folytatódásával várhatóan tovább nő a következő hónapokban – jegyezték meg, azaz október végére már bizonyosan tovább is nőtt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „(...) minden eszközünket mozgósítjuk a legközvetlenebb szükségletek kielégítésére, többek között a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek lakhatása és a kritikus infrastruktúra helyreállítása érdekében. Az Oroszország által Ukrajna ellen indított brutális és jogellenes agressziós háború kezdete óta az EU 10 milliárd eurót mozgósított Ukrajna számára finanszírozás, humanitárius, sürgősségi és katonai segítségnyújtás formájában, és további 5 milliárd eurós finanszírozás van előkészületben. Az EU minden egyes lépést együtt fog tenni Ukrajnával, hogy egy demokratikus, független és virágzó országot építsen újjá az EU-hoz vezető úton.”

Mekkora kárt okozott az orosz-ukrán háború, és milyen összegű lehet az újjáépítés költsége?

Az ukránok által készített gyors kár- és szükségletfelmérés (RDNA) a háború 2022. február 24. és június 1. között elszenvedett hatásaira terjed ki, és megállapította, hogy a háború okozta fizikai károk meghaladják a 97 milliárd eurót. Különösen magas volt a kár a lakásépítés, a közlekedés, a kereskedelem és az ipar területén.

A jelentés megállapította, hogy a szociális, termelési és infrastrukturális ágazatokban

a helyreállítási és újjáépítési szükségletek összesen 349 milliárd euró értékűek,

ami több mint másfélszerese Ukrajna 2021-es GDP-jének.

Mindezt érdemes összevetni azzal, hogy Ukrajna államadóssága 2022 augusztusában elérte a 87,3 milliárd eurót. Ukrajna államadóssága 2021 decemberében az ország nominális GDP-jének 43,3%-át tette ki, szemben az előző negyedévi 43,0%-os aránnyal.

Csak az elkövetkező 36 hónapban az RDNA becslése szerint 105 milliárd euró szükséges az olyan sürgős szükségletek kielégítéséhez, mint az oktatási és egészségügyi rendszerek és infrastruktúra helyreállítása, a közelgő télre való felkészülés az otthonok fűtésének és energiaellátásának helyreállítása, a mezőgazdaság támogatása és a létfontosságú közlekedési útvonalak helyreállítása révén. A törmelékek és robbanóanyagok, köztük a taposóaknák biztonságos kezelése szintén jelentős költséget jelent. 

Egyetlen megvizsgált forrás sem mutatott fel garanciákat arra, hogy az összeget Ukrajna valaha meg tervezné téríteni bármilyen formában,

igaz, a kapcsolódó cikkek ki sem tértek erre a kérdésre. Egy tanulmány ugyan utal rá, hogy a keleti NATO-tagok által átadott, öreg katonai felszerelés után újabb eszközöket szerezhetnek be, de ez nem érinti a helyreállítási összegek kérdését.

Fotó: Pixabay

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. október 31. 15:39
"vissza fogja-e valaha fizetni ezt az összeget keleti szomszédunk?" Nála hozzáértőbb újságírót már nem tud a Mandiner kiállítani?
formaegy
2022. október 31. 08:29
Az európai emberek! Közel-Kelet USA mocskát is mi szívjuk. Az USA háborúzgat a világ minden táján büntetlenül szankciók nélkül, mi pedig szívunk. Ennyi.
sorivo4
2022. október 31. 04:49
Senki se. De mi biztos nem.
No comment no cry
2022. október 30. 10:31
"Egyetlen megvizsgált forrás sem mutatott fel garanciákat arra, hogy az összeget Ukrajna valaha meg tervezné téríteni bármilyen formában." Épp ellenkező tendenciák mutatkoztak. Már júniusban azon voltak, hogy de jó lenne, ha az államadósságukat elengednék nekik. És ez csak az adósság (ami azóta nőtt keményen), sehol nincsen benne az újjáépítés. https://mandiner.hu/cikk/20220615_kulfold_allamadossag_ukrajna_haboru_oroszorszag Továbbá közben fel is élték minden tartalékukat. https://mandiner.hu/cikk/20221024_kulfold_denisz_smihal_fizetesek_nyugdij_ukrajna_haboru_oroszorszag
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!