Szijjártó: Átfogó nukleáris együttműködési programot indít Magyarország és Üzbegisztán

2022. október 04. 20:48

„Nukleáris energia nélkül Európában nem lesz biztonságos energiaellátás és nem lesz megfizethető energia sem” – mutatott rá a tárcavezető keddi bejelentése során.

2022. október 04. 20:48
null

Magyarország és Üzbegisztán átfogó nukleáris együttműködési programot indít, amely a jövőben a két ország közötti stratégiai partnerség egyik legfontosabb alkotóeleme lesz – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután üzbég kollégáját, Vlagyimir Norovot fogadta Budapesten.

A tárcavezető a bejelentés során rámutatott: „a mostani energiaellátási válsághelyzetben a nukleáris energiaelőállítási kapacitások rendkívüli mértékben felértékelődnek, hiszen

– hangsúlyozta.

Ezek lesznek az együttműködés területei

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be sajtónyilatkozatában, hogy a három elemből álló programnak lesz egy technológiai lába, miután az újonnan épülő üzbegisztáni atomerőműben jó eséllyel speciális magyar hűtéstechnikai rendszert fognak alkalmazni. Mint mondta, ez a szabvány rendkívül hasznos lehet ott, ahol nincs elegendő víz a reaktorok számára kijelölt területen, márpedig ez esetben épp ez a helyzet.

Emellett lesz egy képzési komponens, az üzbég hallgatók számára kínált évi 170 magyarországi felsőoktatási ösztöndíjas hely egy részét leendő nukleáris szakemberek képzésére fogják felhasználni. Elindul egy fűtőelemekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztési program is, tekintettel arra, hogy Üzbegisztán a világ hetedik legnagyobb uránkitermelője – sorolta.

(MTI)

Nyitóképen: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j3) tárgyal Savkat Mirzijojev üzbég elnökkel (b) a Karmelita kolostorban 2022. október 4-én. Balról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter(b3). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bf109g6
2022. október 05. 09:01
Technológiáért cserébe urán, hátha az oroszoktól nem fog jönni. Okos stratégia.
MZperXXL
2022. október 05. 00:14
Egyre jobb Viktor és Péter. Hajrá! ;)
Trombitás Keresztély
2022. október 04. 21:55
Már itt tartunk, hogy Üzbegisztánban koldulnak nukleáris technológiai know-how-ért. Aztán majd jön az afgán űrtechnológia.
kirishitan
2022. október 04. 21:49
Már látom! Az amcsik uránium importot korlátoznák az EU által.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!