Mérlegen a háború, Schobert Norbert, feltámadt magyar foci és Éri Péter – itt az új Mandiner!

2022. október 06. 11:10

Ki nyerheti a háborút? Miért hibáztatja Brüsszelt Schobert Norbert? Magyarjárás az ENSZ-ben, Beneš-dekrétumok, francia energiahelyzet és Németh S. Szilárd az új hetilapban!

2022. október 06. 11:10
null

Mit látunk az orosz–ukrán összecsapásból, ha kitakarjuk a képből a katonákat és a harcoló országok politikusait? Az anyagháború titkait mindkét fél hét lakat alatt őrzi – mi e heti címlapos összeállításunkban körbejártuk mindazt, ami belőlük tudható, és szakértők segítségével igyekszünk megjósolni, ki nyerheti a konfliktust ebből a szempontból.

Közélet 

Az orosz–ukrán konfliktus tágabban értelmezve Oroszország és az USA háborúja, amibe az Európai Uniónak nem lenne szabad beavatkoznia – mondja Schobert Norbert. Miért hibáztatja Brüsszelt? Kik nyerészkednek a háborún? Kap-e támogatást a Fidesztől? Közélet rovatunkban az életmódszakember-üzletemberrel az uniós „rezsiterrorról”, begyűrűző válságról és a politikai korrektségről beszélgettünk.

Hatalmas összeggel segíthette az ellenzék kampányát egy amerikai ngo, amelyet Karácsony Gergely főtanácsadója, Bajnai Gordon korábbi bizalmasa alapított.

A szervezet kötődik a Soros-hálózathoz – akárcsak a Partizán csatornáját a választás közeledtével egyre intenzívebben segítő nemzetközi csoportok. Összefoglaltuk a részleteket.

Tényleg fideszes lett az ATV? Van jövője a televíziózásnak? Dolga-e egy médiumnak kiállni Ukrajna függetlensége mellett? Ezekről is beszéltünk Németh S. Szilárddal, az ATV vezérigazgatójával, továbbá szóba került az előválasztás és a Hit Gyülekezete is.

„Az orosz–ukrán háború európai testvérháború, amit nem lehet az egyik fél kiközösítésével vagy a gonosszal való azonosítással kezelni” – írja publicisztikájában Lánczi András filozófus.

Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője írásában a nemzeti konzultáció jelentőségéről ír.

Külhon & Külföld

Viszonylag kis hírverést kapott, de úgy tűnik, néha az igazságnak is van esélye győzedelmeskedni: Bosits Miklós és ügyvédje tizenhárom év után precedensértékű pofont adott Strasbourgban a ma is alkalmazott diszkriminatív rendeleteknek – Keszegh Tündét Külhon rovatunkban kérdeztük a fejleményekről.

Magyarországon eddig példaértékű módon sikerült ellenállni a külső ideológiai támadásoknak – vallja Josh Hammer, a Newsweek szerkesztője, az Edmund Burke Foundation tudományos munkatársa, akivel Külföld rovatunkban olvashatnak interjút.

Magyar diplomata vezette az ENSZ Közgyűlésének 77. ülésszakát, ahol Novák Katalin köztársasági elnök békekötésre szólította fel a világ vezetőit – az államfő beszédét elemeztük. 

„Vajon mennyi időbe telik majd, hogy fűtetlen lakásaikban feldühödjenek a német neonácik és az iszlamista migránsok, majd pedig egymásnak essenek Németország utcáin?” – teszi fel a kérdést publicisztikájában Veszprémy László Bernát történész.

Makronóm & Sport

Makronóm rovatunkban Franciaország energiapolitikájáról olvashatnak.

Hogyan jutott el a magyar futball a  többszöri mélypontról odáig, hogy ma már szinte egész Európa a Marco Rossi vezette válogatott előtt tiszteleg? Sport rovatunkban áttekintettük az elmúlt éveket.

Meta, Élet és Utolsó figyelmeztetés 

Böszörményi Nagy Gergely ezen a héten Paul Bloom ateista gondolkodó, a Yale Egyetem professzorának könyvét ajánlja az empátia hátulütőiről.

Magyar kutatók a legjobb tanulási módszerekről, valamint az agy tanulás közbeni aktivitásáról is szereztek új ismereteket – a részletekről Tudomány kisrovatunkban olvashatnak.

Egészen kicsi korában csöppent a folklorista világba, hiszen nevelőapja, Martin György rendszeresen vitte gyűjtőútjaira. Tízévesen már jobban táncolt legényest, mint a mérai fiatalok. Élet rovatunkban Éri Péterrel beszélgettünk forradalomról, táncházmozgalomról, kalotaszegi emlékekről, Sebőről, Muzsikásról és a legendás Csoóri–Éri alkotópáros eltávolodásáról.

A lapot záró Utolsó figyelmeztetés rovatban Demkó Attila ír a világunkból kifogyó racionalitásról.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2022. október 06. 12:20
Szóval diétás Norbert lesz az új polgári ikon. Mélységesen lehangoló. https://youtu.be/G40iRQ1MkyI?t=110
kukubenko
2022. október 06. 11:21
Sziasztok mocskospofájú, hazudós libernyákok, megjött a doktorbácsi. Meghoztam a gyógyszert az örjöngésetekre Yobbikosok, dékások, momentumosok, lehet sorba állni. Töltsd le és ezzel ki tudod ixelni a végbélférgeket. https://greasyfork.org/hu/scripts/443749-hide-mandiner-user
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!