Virágzik a csempészet és a korrupció az ukrán határokon

2022. augusztus 18. 18:01

Egészen kreatív módszerekkel próbálnak kijutni Ukrajnából a hadköteles korú férfiak a háború kitörése óta, miközben feltehetőleg óriási vagyonok is elhagyták az országot. Kockázatos dolog a korrupció, de nem csoda, ha virágzik: egy alulfizetett határőr akár egyetlen ember illegális átengedésével megkeresheti egyévi bérét.

2022. augusztus 18. 18:01
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

A hadiállapot február 24-i beállta után elméletileg hadköteles korú – vagyis 18 és 60 év közötti – férfiaknak tilos elhagyniuk Ukrajnát, ugyanakkor izgalmas statisztikával szolgált az Állami Határőrszolgálat.

Értelemszerűen a háború óta jócskán megugrott az országot illegálisan elhagyni szándékozó ukrán állampolgárok száma. A szakszolgálat hivatalos Facebook-oldalán arról ír,

eddig 6400 hadköteles korú férfit akadályoztak meg abban, hogy jogellenesen elhagyja Ukrajna területét.

A legnépszerűbb szökési útvonalak továbbra is a zöldhatár valamelyik szakaszán vezetnek át, az említett létszám többségét, mintegy 4000 embert itt füleltek le.

Mint arra a Kárpáti Igaz Szó emlékeztet, voltak kimondottan extrém próbálkozások: egy férfi például nőnek adta ki magát, de olyan is volt, aki az autó hátsó ülésén, gyerekjátékok közé bújva akart átjutni a határon. De emlékezetes maradt azoknak a hadköteles férfiaknak az esete is, akiket nőnapon kaptak el, és virággal vártak a határőrök visszazsuppolásukkor.

Ugyanakkor a kereslet megteremtette a kínálatot: rengeteg beszámoló szólt korrupt határőrökről, akik átengedték az országból kifelé igyekvőket, már akiknek volt rá két-háromezer dollárja. A csempészet hagyományos és továbbra is virágzó ágai mellett természetesen vannak lebukott határőrök – a határőrség hivatalos honlapján kínált havi 13 ezer, vagyis évi 1 hrivnyás (kb. 140 ezer forintos) – fizetését ismerve továbbra is csábító lehetőség maradt emberek és javak átsegítése a határon, a lebukás növekvő veszélye mellett is.

Arról, hogy

az elfogott emberek és a kimenteni szánt, de lefoglalt vagyonok csak a jéghegy csúcsát jelentik,

a tavaszi hónapokban a megsegített menekültek főként női- és gyermekseregén túl a magyar utakon is lépten-nyomon fellelhető, ukrán rendszámos terepjárók és erős tarkójú tulajdonosaik száma árulkodik.

Ott van annak az ukrán politikusfeleségnek a példája is, aki hat bőröndnyi külföldi valutával próbálta elhagyni az országot éppen hazánk felé, ami mellett az országból egyébként mintegy 28 millió amerikai dollárt, valamint 1 millió 300 ezer eurót vittek ki bőröndökbe pakolva vagy más módszerekkel a háború kitörése óta – legalábbis az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói szerint.


 

Ezt a pénzt Románia felé próbálták átcsempészni, atipikus módon egy feltűnésmentes fekete BMW-ben; 10 ezer euró fölötti összeg kiviteléhez külön engedély szükséges (Forrás: az ukrán határvédelem Facebook-oldala)

 

Természetesen a lebukás veszélye annál volt a legnagyobb, aki a határon közvetlenül próbálta elintézni a dolgot,

ennél sokkal népszerűbb volt a hamis orvosi igazolások kiállítása.

Időközben ugyanis tovább bővült a behívható emberek köre, azok a nők, akiknek orvosi vagy ápolói végzettsége van, már most is behívhatók, de az ukrán kormány kacsintgat a hadköteles korhatár felemelése felé, vagyis a hatvan fölöttieket is behívhatnák akár.

A kárpátaljai magyarok megosztottak a kérdésben, az ország lakóinak többségéhez hasonlóan: van olyan magyar édesapa, aki maradt harcolni, noha saját szavai szerint is kutyákként bántak velük a fronton, amikor először behívták, mások inkább elmenekültek, mondván nem akarván megvívni mások háborúját.

Ami a másik oldalt illeti, a korrupció és a bűnszervezetek nem csak a pénzmaggal rendelkezők átcsempészésében jeleskednek. Számos nemzetközi szervezet próbálja felhívni a figyelmet az embercsempészet és ezzel összefüggésben a prostitúcióra való kényszerítés veszélyeire, amelyek különösen a háború kitörése óta erőteljesen sújtják az Ukrajnából menekülőket.

Annál is inkább, mert a felsorolt példákon túl

a menekülők jelentős része nő és gyermek;

az ENSZ menekültügyi főbiztosa külön felhívta az államok figyelmét arra, hogy a nagylelkű segítségnyújtás mellett meg kell akadályozni a bűnözői hálózatokat, hogy kihasználják a helyzetet. Sokan annyira gyorsan akarnak kijutni az országból, hogy például bárki autójába beülnek, aki fuvart kínál nekik. Azokra is igyekeznek lecsapni, akik már a neten próbálják behálózni a menekülteket. A veszélyekre az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala jelentése is figyelmeztet, kiemelve a különösen sérülékeny csoportokat, mint az egyedül, pénz nélkül utazó nőket, külön megemlítve a nem ukrán állampolgárságú ukrajnai menekülteket is.

 

Nyitókép: Munkács térségében elfogott embercsempészek és klienseik (forrás: az ukrán határvédelem Facebook-oldala)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
linkeloe
2022. augusztus 18. 22:35
Ukrajna egyébként is egy kiváló ország ........
HunCsz
2022. augusztus 18. 21:40
Micsoda horror hely ez a kazária. Ha nem akarsz elpusztulni a világkirályság rablót kincseiért bezárnak mint egy siralom házba és cinikus modon elszedik az összes pénzedet a határon és már terelnek is vissza a siralomvölgyekbe ahol a bohoc nevével az szádon kilehelheted a lelked. Ócska pokol remélem felszámolják már nem sokára, de akkor mi lesz a Monsantoval, a Chevronnal gyurka bácsival és a többi sátán fajzattal jajj rossz belegondolni
AKissLaci
2022. augusztus 18. 19:51
"Virágzik a csempészet és a korrupció az ukrán határokon" Ez egy hír?
Rocktoberi
2022. augusztus 18. 19:11
Érthetetlen. Ezek nem hisznek az elnöküknek? Nemsokára győz Ukrajna az oroszok ellen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!