Nagy a tét: az ENSZ főtitkára Ukrajnában találkozik Erdogannal és Zelenszkijjel

2022. augusztus 16. 20:01

A főtitkár pénteken Odesszába is ellátogat majd.

2022. augusztus 16. 20:01
null

Csütörtökön találkozik egymással az ukrán fővárosban Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára Volodimir Zelenszkij ukrán és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Az ENSZ szóvivője jelezte, a főtitkár pénteken Odesszába is ellátogat, ahonnan az ENSZ-megállapodás keretében újraindult a gabonaexport.

Guterres a nyugat-ukrajnai Lembergben találkozik Zelenszkijjel – közölte Stephane Dujarric, a szervezet szóvivője, majd jelezte, megvitatják a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzetet, valamint az Oroszországgal fennálló konfliktus politikai megoldásának megtalálását. Az elmúlt hetekben több támadás is érte az erőművet, a felek egymást okolják a támadás miatt. 

Az ENSZ közölte, hogy segíthet elősegíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek Kijevből Zaporizzsjába történő látogatását, de Oroszország szerint túl veszélyes lenne bármilyen misszió, amely az ukrán fővároson keresztül haladna.

Guterres szombaton Isztambulban meglátogatja a Közös Koordinációs Központot, amely orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztviselőkből áll, és amely az ukrán gabona és műtrágya fekete-tengeri exportját felügyeli. A múlt hónapban három fekete-tengeri kikötő blokádját feloldották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette több százezer tonna ukrán gabona elszállítását a vevőknek. Az ENSZ szerint az alku célja a súlyosbodó globális élelmiszerválság enyhítése.

Nyitókép: Ukrán elnöki hivatal/AFP

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amanda51
2022. augusztus 17. 06:46
Guterres megy Isztambulba szombaton, de a cikk eloszor azt sugallja, mintha E is zselehez menne, haat ezek . . .
Karbantartó9
2022. augusztus 17. 06:29
Erdogannak nem kéne odamenni. Ha odamegy, nyilván Putinnal egyeztetve teszi. Meghallgatja, hogy mi a két hülye javaslata a békére.
zuriktodor
2022. augusztus 17. 02:05
Húha, akkor gyorsan kell rendezni egy Bucsa 2-t. Zselé megint kivégeztet néhány kollaboráns oroszajkú fiatalt az élő pajzsból, aztán szétszórja őket és azt hazudja, szaringázt vetettek be az oroszok.
Andilla
2022. augusztus 17. 00:33
Nahát, hogy ezek a nagyemberek mennyire szeretnek a szörnyű állapotú háborús országba látogatni, és mennyit mosolyognak a nagy életveszély kellős közepén... Esse értem egyébként: honnan van ez a kép? Már előre megvolt a fotózkodás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!