Német alkancellár: Megkérdőjeleződik a társadalmi béke Németországban

2022. július 12. 11:37

Robert Habeck szerint a németeknek még a legrosszabbnál is rosszabbra kell készülniük a szankciók miatt.

2022. július 12. 11:37
null

Az Index hosszas cikkben írt arról, mekkora károkat okozott gyakorlatilag saját magának az Európai Unió azzal, hogy meg akarta büntetni Oroszországot. Az előrejelzések szerint Németországban a rezsiszámlák a többszörösére ugranak majd, hiszen a földgázimport harmada Moszkva felőle érkezik, a német cégeknek pedig hatalmas ütést jelent az árak emelkedése, a portál úgy fogalmaz, hogy gazdasági összeomlás fenyegeti az országot. 

A Standard & Poor’s szerint a múlt hónapban 4,7 milliárd köbméter orosz gáz érkezett Európába, ami harmada a tavaly év eleji szintnek. Az sem javít a helyzeten, hogy a megépült Északi Áramlat-2 vezetéken Németország megtagadta a gáz fogadását, míg az Északi Áramlat-1-en egy műszaki hiba miatt a kapacitás hatvan százalékkal csökkent. 

A hiányt valahonnan a nagy európai olajcégeknek pótolniuk kellett, a német Uniper például a piacon történő vásárlások miatt napi 30 millió eurót veszített és most az államtól kérnek segítséget, hétfő reggel pedig Moszkva teljesen leállította a gázexportot az Északi Áramlat 1-en keresztül. Lépésüket karbantartással magyarázták, ugyanis egy létfontosságú turbina javításra szorul, és a Siemens Energy Kanadába szállította javításra.

Putyinnak kifejezetten jól jött a turbina körüli vita, hiszen azt mutatja, hogy a szankciók ártanak Európának, és nem egységesek ezzel kapcsolatosan az álláspontok”

– jelentette ki Jonathan Stern, az Oxford Institute for Energy Studies munkatársa, majd hozzátette, az orosz elnök a hidegebb időkre vár.

Moszkváé a döntő szó?

Állítása szerint Moszkva a télen arra kényszerítheti az európaiakat, hogy fizessenek, míg Európa már a válságra készül. Az Európai Bizottság például már nagyban készül, von der Leyen elnök a múlt héten azt mondta, teljes üzemzavar esetén biztosítani kell, hogy a gáz oda kerüljön, ahol szükség van rá. A pontos tervet jövő szerdán hozzá nyilvánosságra és még ebben a hónapban miniszteri csúcstalálkozót terveznek az energiabiztonságról. Az unió egyik legfontosabb lépésnek nevezte, hogy gyorsan fel kell tölteni a gáztárolókat, novemberig 80, jövőre pedig 90 százalékosra. 

Ha egy tagállamnak nincs elegendő gáztároló kapacitása, akkor az éves fogyasztás legalább 15 százalékát más országokban lévő létesítményekben kell tárolnia”

– áll a kiszivárgott hírek szerint a brüsszeli tervben.

Alternatív források

Üröm az örömben, hogy szakértők szerint ezen a télen valószínűleg még nem lesz katasztrófa, hiszen a németeknél annyi gáz van elraktározva, hogy az idei telet még kihúznák még akkor is, ha mostantól egyáltalán nem kapnának földgázt. Ugyanakkor divatos lett az LNG, azaz a cseppfolyós földgáz, ugyanis ebből a Morgan Stanley becslése szerint az első negyedévben mintegy 70 százalékkal több gáz érkezett hajón Európába, mint egy évvel korábban. A világ LNG-exportjának majdnem 30 százaléka Európába jött az idén, míg ez a szám tavaly 20 százalékon volt. 

Európa már eddig is annyi LNG-t szívott fel, hogy ebben az opcióban már nem maradt annyi, ami fedezhetné a teljes orosz leállás miatti kiesést”

– közölték a szakértők, akik szerint az az abszurd helyzet állt elő, hogy a zöld pártok eddig hangoztatott álláspontjától ellenkezőleg most már szénnel kezelik a hiányt: Hollandia és Németország környezetvédelmi mentességeket ad a szénerőművek számára.

A németek helyzetéről árulkodik az is, hogy megállapodást írt alá hétfőn Csehország és Németország arról, hogy a földgázszállítások kiesése esetén kisegítik egymást. Az egyezményt Jozef Síkela cseh ipari és kereskedelmi miniszter, illetve Robert Habeck német ipari és klímavédelmi miniszter látta el kézjegyével Prágában.

Kiemelt kép: Artur Widak/AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gazdag
2022. július 13. 11:27
Az lenne a megoldás számukra, ha még több migránst befogadnának és a téli hidegekben velük jó szorosan összebújnának.
lendvaiildiko
2022. július 12. 17:38
Remélem, nem a véres orosz gázt és olajat használjátok! Ott vannak a szélkerekek és a napelemek.
DoomGuy
2022. július 12. 17:32
"egyik legfontosabb lépésnek nevezte, hogy gyorsan fel kell tölteni a gáztárolókat, novemberig 80, jövőre pedig 90 százalékosra. " Aztán honnan? Belehelik a szomszéd fekák?
Sün Balázs
2022. július 12. 17:22
"Az ember szereti elveszíteni a józan eszét. Különösen, ha kevés van belőle." Írta ezt Fazekas István Váci Mihály- és Jókai Mór-díjas költő. Mennyire igaza van! (Cikk szól róla a Magyar Nemzet 2022. június 11-i számában a LUGAS melléklet 13. oldalán.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!