Itt a szankciók eredménye: Oroszország lett Kína első számú olajszállítója

2022. július 02. 06:06

Májusban rekordszintre emelkedett Kína Oroszországból származó nyersolajimportja.

2022. július 02. 06:06
null

Kína Oroszországból származó nyersolajimportja májusban 55 százalékkal rekordszintre emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel megelőzte Szaúd-Arábiát is. A kínai finomítók a Moszkva ellen bevezetett szankciók közepette kedvezményes árakon vásároltak – írta meg a BBC.

Kínai adatok szerint az orosz kőolajimport – beleértve a kelet-szibériai csendes-óceáni csővezetéken keresztül szivattyúzott szállítmányokat és a tengeri szállításokat – közel 8,42 millió tonnát tett ki.

Napi 2 millió hordó

A szállítmányok napi 2 millió hordónak felelnek meg, ez negyedével több az áprilisihoz képest. Kína a világ legnagyobb nyersolajimportőrje. A kínai cégek azután növelték meg az orosz olaj behozatalát, miután

a nyugati olajipari nagyvállalatok és kereskedőházak a szankciók miatt visszavonultak.

Az akár 30 százalékos árengedmények segítettek Oroszországnak abban, hogy a nyugati szankciók ellenére továbbra is legyen bevétele. 

Nyitókép: AFP

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. július 02. 07:58
Ezek a nyugati vezetők nem hülyék, hanem máskép gondolkoznak. A céljaik persze sötétek és illegitimek de az ő szempontjukból nézve nem hülyeségek: - egy mély európai válsággal tovább lehet mélyíteni az integrációt, mehet még több jogkör Brüsszelbe cserébe az értékek védelméért meg a morális kötelességért. - az európai ember világviszonylatban gazdag. Ezen ideje csökkenteni. A legkönnyebb a nehezen kiváltható közszolgáltatásokon át lehet, csak meg kell oldani, hogy rezsi többször annyiba kerüljön. Az hogy valaki majd kevesebbet fogyaszt, attól még nem lesz olcsóbb, de kevesebb se. - Európa vezetői reménykednek, hogy az ukrán újjáépítésben/modernizációban komoly cubákok esnek le. Itt persze az USA válogat először, majd erősorrendben a többi szövetséges. Lengyelország hiába ugrál, ugyanúgy csak a maradékból kaphat. De a lényeg, hogy a háborús befektetés (segélyek, adományok) közpénz, de az újjáépítés már magánprofit lesz. E lépések során Kína szerepe megerősödik, talán fel is bátorodnak annyira, hogy Tajvan jogállásán változtatni akarjanak. Akkor pedig a Távol-Keleten elszabadul a pokol, mert az USA ide is demokráciát akar hozni majd.
triumphator
2022. július 02. 07:34
És hogy kerek legyen a történet, korunk EU-jának kretén vezetői mintha csak Mao kottájából játszanák a kulturális forradalom című társadalommérnökösködést.
matykox
2022. július 02. 07:26
Újabb világo bizonyíték, hogy Európa tönkretétele begyorsul. "Berobban", ahogy ma a hülye újságírók imádják hallani. Aki azzal sincs tisztában, hogy az ENERGIA ma nemcsak a társdalmi jólét alapja, hanem minden ipari tevékenység meghatározó feltétele is, annak nincs miről beszélni. Akik a hülye amerikai szankciókat - amik ugyi rájuk persze nem vonatkoznak - elfogadja, sőt sürgeti és kívánja, azt egyszerűen agyon kéne verni. Vagy inkább igazi ámerikai demokrata módra meglincselni, ahogy a klasszikusok bemutatták: szurok, toll, etc.
darázs
2022. július 02. 07:07
Gratulálok Ursulanak és bűnbandájának mert sikerült elérniük hogy az EU ugyanazt az olajat vásárolja jóval drágábban. Mi több nem európai hanem kínai/indiai/stb. munkaerő által feldolgozva. Külön érdemrendet javaslok nekik a klímavédelmi harc érdekében elért temérdek hulláért Ja és Putyin csókoltatja addig is amíg személyesen ki tudja fejezni a háláját az Oroszországért tett szolgálataiért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!