Neue Zürcher Zeitung: A Nyugat békét és gázt akar, de Putyinnak más a terve

2022. július 14. 15:44

„Senki sem tudja, hogy a jövő héten helyreállnak-e a szállítások. Ezért a német ipar és politika ideges, jó okkal” – véli a svájci lap szerzője.

2022. július 14. 15:44
null

Az orosz elnök páholyból figyeli, miként töredezik szét az ellenállás a megfélemlített nyugati világban – írja Rásonyi Péter, a svájci világlap, a Neue Zürcher külpolitikai rovatának vezetője, amelyet a HVG szemlézett.

A Kreml még arra sem vette a fáradságot, hogy más vezetékeken keresztül pótolja az Észak Áramlat állítólagos karbantartása miatt kieső mennyiséget. És senki sem tudja, hogy a jövő héten helyreállnak-e a szállítások. Ezért a német ipar és politika ideges – jó okkal, véli Rásonyi. Hiszen erős a gyanú, hogy az orosz stratégák szándékosan gerjesztenek bizonytalanságot, gyakorolnak nyomást a német kormányra és társadalomra. Már most is hatalmas a közfelháborodás a magas gázárak miatt. Társul hozzá a félelem, hogy a gázhiány folytán legkésőbb télen munkahelyek tömege szűnik meg, és hidegek maradnak a lakások, fűzi hozzá.

Ezek után megszűnőben van a közmegegyezés, hogy támogatni kell Ukrajnát a hősies honvédő harcban, és hogy meg kell büntetni az agresszort – fejtegeti a rovatvezető, megjegyezve: itt persze felvetődnek olyan erkölcsi kérdések, mint hogy át lehet-e lépni az ukrán érdekeken és áldozatokon? Továbbá mérlegelni kell, hogy Vlagyimir Putyin nem bátorodik-e fel, ha Kelet-Ukrajnában sikeres lesz a rablóhadjárat?

De a legfőbb az a taktikai szempont, mit lehet Moszkvának egyáltalán felajánlani, hogy véget vessen az inváziónak?

A válaszhoz azonban tudni kellene, hogy mi a célja, mert ha azt eléri, akkor lehet szó a harcok beszüntetéséről, írja Rásonyi. Arra egyelőre viszont nem sok jel utal, hogy kimerülnek Putyin tartalékai és ezért rákényszerülne a békére. Ám még az sem egyértelmű, mi vezérelte, amikor csaknem 5 hónapja megindította a brutális támadást.

A Donyecki-medencét akarta volna „felszabadítani”, ahogyan állítja? – kérdezi az újságíró. Az utóbbi két hónap eseményei azt mutatják, hogy a végén elkerülhetetlenül felmorzsolódnak az ukrán egységek a tízszer nagyobb tűzerővel rendelkező ellenféllel szemben. Ez sem éppen a tárgyalásra ösztökéli Putyint.

Az sem játszhat szerepet, hogy netán valamilyen gazdasági előnyhöz jut, ha megszűnnek az összecsapások – teszi hozzá. Az oroszok hatalmas pusztítást végeznek, ami nem azt támasztja alá, hogy gazdaságilag szeretnék felvirágoztatni az elfoglalt területeket. A lakosság szívós ellenállása

pedig hosszabb távon is jelentős orosz katonai és adminisztratív forrásokat köthet le.

A belpolitikai szempontokat is nyugodtan ki lehet lőni az okok közül, állapítja meg, hiszen semmi sem utal arra, hogy destabilizálódna az orosz rezsim, éppen ellenkezőleg. Ily módon a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy a Kreml – nagyjából belarusz mintára – vazallus szerepet szán Ukrajnának. Ehhez pedig nemigen van szüksége arra, hogy egyhamar leüljön tárgyalni a békéről.

A Neue Zürcher Zeitung cikkének végkövetkeztetése az, hogy az orosz államfőt szinte semmi sem ösztökéli a párbeszédre. Ezért jönnek Moszkvából teljesíthetetlen követelések, amelyek csupán a látszat kedvéért hangoztatják a dialóguskészséget.

Nyitókép: Facebook

Összesen 305 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Katona László
2022. július 16. 07:26
Mindig is ezt szerettem ezekben a németekben, hogy az önvizsgálat teljesen hiányzik belőlük, és mindig csak mások a hibások őszerintük.
Agonosz
2022. július 15. 22:15
Mennyi hülye kommentel it ?!?! Ruszkik seggnyaló csicskái
Dezsőke
2022. július 15. 14:02
békét
optimiska
2022. július 15. 13:39
Mit akar a nyugat? De hát ki a nyugat? A demens óregember által dróton rángatott, idióták által vezetett EU és UK? Avagy a lakosság, aki mindennek a levét issza? Esetleg a nagyokos Rásonyi féle sajtó, aki mindent jobban tud manipulálni? MIvel nem tudjuk hogy ki a nyugat, azt sem tudhatjuk hogy mit akar. Még ők maguk sem tudják. Az átdidergett tél, kormányválságok, csődök,munkanélküliség, gazdasági és szociális válság után könyörögni fognak és Putyin lábai előtt fetrengenek majd teljesen megalázkodva. Megérdemlik azt is hogy beléjűk rúgjanak. A lakosság fizeti vezetői gerinctelenségét, szolgalelkűségét, tehetségtelenségét, butaságát. Olyan vezetőik vannak, amilyet érdemelnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!